Politici opět perlí: Pro Ostravu metro, olympiádu a žádného migranta na Maltě

14.09.2018 15:45

Komunální volby jsou každým dnem blíž. Především ve velkých městech svádí politici urputný boj o místa v zastupitelstvu a o post primátora. Nejinak je tomu i v Ostravě. Kandidáti a kandidátka na primátora třetího největšího města v České republice se postavili před kamery České televize a rozehráli předvolební koncert. Padla slova o postavení metra v Ostravě, o pořádaní olympiády v tomto městě a dokonce o zastavení přílivu uprchlíků na Maltu.

Politici opět perlí: Pro Ostravu metro, olympiádu a žádného migranta na Maltě
Foto: ostrava.cz
Popisek: Tramvaj

Tomáš Macura (ANO), Lukáš Semerák (Ostravak), David Witosz (Piráti), Zdeněk Nytra (ODS), Václav Kubín (SPD-TO), Jiří Srba (ČSSD), Martin Juroška (KSČM), Zbyněk Pražák (KDU-ČSL a Nezávislí), Jiří Jureček (STAN), Patrik Hujdus (Nezávislí) a Libuše Přikrylová (Lečo). To je jedenáctka kandidátů, kteří dorazili k debatním stolečkům a debatovali spolu o dalším osudu Ostravy.

Hned na úvod se věnovali faktu, že ulicemi Ostravy koluje nebezpečná droga - syntetický kanabinoid, který zabíjí. Kandidáti na primátora se shodli na tom, že hlavní břímě řešení celé kauzy leží na bedrech policie. V obecné rovině se shodli také na tom, že politici musí udělat co nejvíc práce v oblasti prevence. A když je někdo drogově závislý, město musí spolupracovat s neziskovými organizacemi, které takto nemocným lidem pomáhají.

Po uzavření prvního kola odpovědí debata nabrala na obrátkách. Kandidáti vysvětlovali své předvolební sliby. Ke slovu se dostala i Libuše Přikrylová kandidující za předvolební uskupení Lečo. Název však neodkazuje na všem dobře známý pokrm. Schovává se za ním sousloví Lepší a čistá Ostrava. Součástí této koalice je i Strana práv občanů Zemanovci. Prezident Miloš Zeman je čestným předsedou strany.

Moderátor Martin Řezníček před kamerami přečetl pár volebních slibů Leča. „Paní Přikrylová, na plakátech Leča se člověk může dočíst, že v Ostravě bude metro, olympiáda a čtyřdenní pracovní týden. Myslím, že každý potom řekne, že v Ostravě by chtěl žít každý. Na kolik jste tohleto vyčíslili a kde na to vezmete?“ zeptal se moderátor.

Přikrylová odvětila, že jde o nadsázku, která má poukázat na reálnost předvolebních slibů politiků. Řezníček nad tím trochu nechápavě kroutil hlavou. Od politiků by prý čekal, že se své předvolební sliby budou snažit naplnit, že je myslí vážně. Proto ostatně kandidují ve volbách, chtějí řídit město a své sliby naplňovat. „My to myslíme vážně," odvětila Přikrylová. Trochu tajemně dodala, že z dalšího pokračování kampaně Leča voliči pochopí, jak to bylo myšleno.

Poměrně originálně působí také kampaň hnutí Ostravak. Červené billboardy s bílým písmem oznamují světu, že na návštěvu se nechodí s páčidlem, odpadky se hází do popelnice, Úřad práce není banka, hygiena není sprosté slovo, kašna není vana, víko od kanálu patří do kanálu a tak podobně. Lídr kandidátky Lukáš Semerák zdůraznil, že na rozdíl od paní Přikrylové neprezentuje nějakou recesi, ale každé slovo myslí vážně. Jde o obecně známé pravdy, které přijdou přirozené všem a také by se jimi měli občané řídit. Jednotlivá hesla jsou poněkud provokativní, ale jsou splnitelná.

„Asi těžko můžu z pozice komunálního politika tvrdit, že omezím příliv migrantů na Maltu. Já to tvrdit můžu, ale je to lež," zdůraznil Semerák s odkazem na své politické konkurenty, kteří před komunálními volbami zvedají i celoevropské téma uprchlické krize.

To však nebyl jediný Semerákův rýpanec do oponentů. V české politice podle něj najdeme lidi, kteří se od šestnácti let v podstatě pohybují v politice a nikdy nepracovali. Martin Řezníček v tu chvíli všem hostům připomněl, že politika je také práce. Je to zaměstnání jako každé jiné.

Pánové a dáma našli však také témata, na kterých se shodli. Hodlají se zasadit o lepší životní prostředí v Ostravě. Stávající primátor Tomáš Macura (ANO) z tohoto důvodu odmítá návrh na stavbu nové spalovny nebezpečných odpadů. Své působení v čele města důrazně hájil. Poukazoval např. na to, že koalice pod jeho vedením, do které patří i hnutí Ostravak, KDU-ČSL a ODS, navýšila počet strážníků v ulicích. Hujdus oponoval, že je těch strážníků stále málo a Nezávislí by navýšili jejich počet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…