Politici selhávají, slyšel Moravec od svých hostů

24.02.2019 14:37

K Václavu Moravcovi v neděli po jedné hodině odpoledne zavítali předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová a ekonom Miroslav Zámečník. Řešili spolu otázku důchodové reformy. Zámečník poznamenal, že důchodovým systémem se odborníci zabývali od 17. století a na stole leží tvrdá čísla. Ale když politici tato tvrdá čísla ignorují, nedostaneme se nikam. Nerudová zdůraznila, že politici musí hledat politickou shodu.

Politici selhávají, slyšel Moravec od svých hostů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

Nerudová konstatovala, že o důchody by se měl zajímat každý, protože důchody se týkají všech. Nemyslí si, že je špatně, pokud se chce její komise, v pořadí již několikátá, zabývat drobnými úpravami stávajícího důchodového systému. „Já si myslím, že máme nějakou zkušenost z těch předchozích komisí, kdy se bombasticky ohlašovalo, že bude důchodová reforma, odborníci spočítali řadu variant, ale nakonec nedokázali politici najít shodu,“ kritizovala politickou reprezentaci dáma.

Zámečník dodal, že stávající komise vyřeší drobnosti, ale zásadní věci vyřešeny nebudou. „Bude shoda na věcech, které tu nestabilitu systému dlouhodobě ještě prohloubí,“ zaznělo ze Zámečníkových úst. Předminulá důchodová komise, jejíž byl ekonom členem, navrhovala, aby děti mohly přes daňový systém převést část svých odvodů ze mzdy přímo svým rodičům. „Teď si řekněme, že odpovědnost dětí za své rodiče máme už v bibli, a Číňané to mají od Konfucia,“ podotkl.

Nerudová upozornila, že komise řeší kupříkladu i otázku budoucích důchodů dnešních živnostníků. Pokud si tito dnes platí minimální odvody, nevydělají si tím v podstatě ani na minimální důchody. Komise proto mapuje terén a hledá cesty, jak to řešit. Rozesíláním dotazníků. „V tom dotazníku je řada konkrétních otázek,“ poznamenala dáma. V předchozí komisi podle ní sice seděla řada odborníků, ale největší problém není v odbornosti, ale v tom, že politici nejsou schopni najít na důchodové reformě shodu. „Jsou země, kde byla důchodová reforma udělána úspěšně, a jsou země, kde dopadla neúspěšně. Ale ty země, kde dopadla úspěšně, jsou země, kde mají občané vysokou důvěru ve stát,“ zdůraznila dáma.

Hosté se shodli na tom, že hledání této shody je největším politickým problémem dneška a největší selhání politiků spočívá právě v tom, že nejsou schopní najít shodu.

Zámečník konstatoval, že existuje mnoho výpočtů, co se dá udělat s důchodovým systémem. Tyto propočty se dělaly od 17. století. „Ale když se najdou politici, kteří přehlížejí tvrdá čísla, tak s důchodovým systémem neuděláte nic. A už vůbec neuděláte nic, když jedni politici přece jen něco schválí, ale jejich nástupci to mrknutím oka zruší.“

Proto se on sám odmítá podílet na dalších a dalších důchodových komisích, které se odmítají zabývat podstatou problému. „Můj čas je drahý,“ konstatoval Zámečník. Nerudová oponovala, že práci své komise považuje za důležitou, protože v důchodovém systému jsou nerovnosti mezi penzemi žen a mužů, které je třeba řešit.

„Ale já jsem nezpochybňoval vaší integritu. To mířilo na paní ministryni (Janu Maláčovou), která na to má patřičné vzdělání a velmi dobře ví, o co jde,“ ozval se Zámečník.

Nerudová okamžitě kontrovala, že není nic špatného na tom, jít od jednodušších kroků ke složitějším, protože na těch složitějších se bude shodla hledat složitěji.

Zámečník se pokusil debatu posunout dál. Žádal politiky a odborníky, aby nějakou shodu skutečně našli. Pokud ji nenajdou, dotkne se to především dětí, které jsou dnes ve školách, případně nyní vstupují na trh práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…