Politici slibují boj proti nezaměstnanosti, ale sami ji zvyšují. Máme důkaz

12.03.2013 15:04

Ačkoliv všechny politické strany deklarují ve svých volebních programech boj proti narůstající nezaměstnanosti, realita je opačná. Kroky vlády postupně devastují tradiční české firmy a neustále zvyšují počet lidí bez práce. Příkladem je rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví zásadním způsobem změnit lázeňský indikační seznam, který výrazně redukuje počet diagnóz, plně hrazených pojišťovnami a krátí celkovou délku lázeňského pobytu. Dopad vyhlášky je pro lázně fatální.

Politici slibují boj proti nezaměstnanosti, ale sami ji zvyšují. Máme důkaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračovala schůze poslanecké sněmovny. O přestávce mezi dopoledním a odpoledním jednáním se sešla vláda

V Karlovarském kraji, kde tradiční lázeňství zůstává jednou z hlavních možností získání zaměstnání, znamená nový indikační seznam doslova pohromu. Ve svém důsledku přináší rapidní pokles pacientů a tím i nutnost propouštění části  personálu. Na tuto hrozbu s dostatečným předstihem upozorňoval i  prezident Svazu léčebných lázní ČR Eduard Bláha, společně s hejtmanem kraje Josefem Novotným (ČSSD).

Fatální důsledky pro kraj

Ministerstvo zdravotnictví na jejich varování reagovalo tak, že změny nezpůsobí větší poklesy objemu lázeňské péče než 15 procent. Bláha však nyní konstatuje, že došlo k poklesu ve výši 48 procent a s tím spojených výnosů. Hejtman Novotný znovu bije na poplach a varuje: „Současný stav bude mít pro Karlovarský kraj naprosto fatální důsledky. Lázeňství a navazující služby jsou jedním z našich klíčových odvětví, pracuje zde okolo čtyřiceti tisíc lidí. Problémy mají nejen malá, ale dnes už i velká lázeňská zařízení v regionu.“ Připomíná  také, že mnohé lázeňské domy navíc použily na svůj rozvoj evropské dotace, přičemž jsou v takovém případě povinny zaručit  pětiletou udržitelnost svých projektů. Budou-li muset z důvodu ztráty lázeňských hostů zavírat, vystavují se hrozbě sankcí ze strany Evropské komise.

Dovolená placená státem?

Pomoci se svému kraji dlouhodobě snaží i poslanec parlamentu Rudolf Chlad (TOP 09), který se však ocitl v nezáviděníhodné situaci. Na straně jedné si dopad nové vyhlášky, kterou prosadil jeho kolega Luboš Heger (TOP 09), dobře uvědomuje, na straně druhé chápe i argumenty ministerstva. Na naši otázku, co v tomto směru učinil pro své voliče v regionu, nám odpověděl: „Jako krajánek se o tento problém už dlouho zajímám. Konkrétně jsem vše probíral s ministrem zdravotnictví, na jeho doporučení jsem několikrát jednal s odpovědnými pracovníky na ministerstvu zdravotnictví.

V současné době jsem obdržel pozměňující návrhy od pana ředitele Bláhy z lázní Jáchymov. Tento návrh je podán  k  posouzení legislativě a příslušným  ministerstvům, pak k němu zaujmu stanovisko i já. Vyjádření očekávám i ze sdružení měst a obcí, které jsem též  oslovil. Tento problém se totiž týká  více subjektů, potažmo i  zákonů. Nikdo ale  nechce lázně a lázeňskou péči rušit, jak se někdy mezi lidmi říká. Naopak se vracíme pomalu k přírodě a jejím zdrojům. Pravdou ale je i to, že se v minulosti v některých případech tato péče zneužívala a zaměňovala se za dovolenou, placenou státem,“ sdělil ParlamentnímListům.cz svůj názor.

Je to nesmysl, říkají pacienti

S tímto názorem však nesouhlasí pacienti, kteří se snaží lázeňskou léčbu marně získat. „To platilo dříve, kdy se do lázní dostal kdekdo. Dnes v podstatě nemáte šanci. Já mám pětaosmdesát let, do osmdesáti jsem stále pracovala a platila státu daně a nemocenské pojištění. Dnes, když chci pomoci, tak mi nejsou schopni nejen napsat lázně, ale ani vyšetřit, co mám s nohama, svěřila se ParlamentnímListům.cz paní Eliška Zatloukalová. Na naši otázku, jak bude tuto situaci řešit, nám prozradila, že na ni členové rodiny udělali sbírku a zaplatí jí lázeňský pobyt v lázních Jáchymov.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …