Politická kompetence je pro vládu významnější než odborné znalosti, napsal Fiala

31.07.2013 10:31

Vláda úředníků má opět vyřešit složitou politickou situaci v Česku. Tento typ vlád se těší mezi lidmi velké oblibě. Podle bývalého ministra školství Petra Fialy to ale není žádoucí pro demokracii. Jedná se totiž o příznak krize a ne řešení. Současná vláda Jiřího Rusnoka má dočasně překlenout neschopnost parlamentních stran vytvořit životaschopný kabinet.

Politická kompetence je pro vládu významnější než odborné znalosti, napsal Fiala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

Fiala v článku pro deník MF Dnes připomíná, že v parlamentní demokracii je to výhradně parlamentní většina, která utváří nebo toleruje vládu (menšinová varianta). V čistém parlamentarismu by měl být každý člen vlády poslancem.

Odbornost ministrů je výhoda. Není to ale základ funkce

Politické vytváření vlády patří k základům demokracie. Je to výsledek politické vůle, kterou projevujeme ve volbách a realizujeme ji pomocí volených zástupců. Je pak na voličích, jak ohodnotí snahu v příštích volbách.

Ne všichni ministři musí být nutně z oboru. Ministr školství nemusí být učitel a šéf zemědělství nemusí umět podojit krávu. Ministr má spravovat resort v zájmu celé společnosti. Jeho odbornost je výhodou, neznamená to ale, že nás ochrání.

Politická kompetence je významnější než znalosti

„Co nás ochrání před mocí státu, jejím zneužitím, před byrokracií a občas i před námi samými, je spoutání moci a vlády sítí institucí a procesů. Ano, ochrání nás politika, bez níž nedokážeme organizovat naši společnost,“ připomíná Fiala.

Z toho vyplývá, že politická legitimita a identita je důležitější než odbornost. Politická kompetence je významnější než znalosti.

Demokratickou republiku nelze nahradit ničím, pokud se nechceme vzdát svobody

Fiala navíc dodává, že většinu společenských otázek – výše daní, bezpečnost – nelze rozhodnout odborně a nestranně. Takové řešení neexistuje. Je pouze politické rozhodnutí.

Vláda odborníků je sice lákavá, je to ale podivná iluze, která je do jisté míry i nebezpečná. Fiala varuje, že demokratickou republiku nelze nahradit ničím, pokud se nehodláme vzdát svobody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…