Politické gesto, smetl Gazdík školské odbory, které vyhlásily stávkovou pohotovost

09.06.2022 15:57

Za zbytečné politické gesto označil dnes ministr školství Petr Gazdík (STAN) vyhlášení neomezené stávkové pohotovosti, ke které se kvůli nespokojenosti s dosavadními výsledky jednání o platech s představiteli vlády rozhodly školské odbory. Jeho vyjádření zveřejnil úřad na svém webu. Podle ministra bere vláda odbory jako partnera k diskusi a vyhrožování není namístě. Připomněl svůj slib, že bude na vládě prosazovat přidání pro nepedagogické pracovníky ve školství.

Politické gesto, smetl Gazdík školské odbory, které vyhlásily stávkovou pohotovost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Gazdík

O vyhlášení stávkové pohotovosti od dnešního dne se ve středu dohodli předáci odborových svazů pracovníků veřejného sektoru. Jako první ji vyhlásily úřednické odbory, po nich školští odboráři. Ti podle svého předsedy Františka Dobšíka požadují navýšení platů nepedagogických pracovníků od července minimálně o deset procent a kompenzaci inflace pro zaměstnance škol. Učitelům se od letošního ledna zvedl základ platu neboli tarif o dvě procenta, výdělek nepedagogů ve školách se zmrazil.

Gazdík dnes uvedl, že ho vyhlášení neomezené stávkové pohotovosti překvapilo a v současné situaci ho považuje za zbytečné a účelové. „Minulý týden na jednání školské tripartity jsem vás osobně informoval, že ve vládních jednáních budu v novele zákona o státním rozpočtu požadovat prostředky na zvýšení platů zejména pro nepedagogické pracovníky. To jsem považoval za kultivovaný dialog mezi vládou a odbory. Měl jsem dojem, že jsme se domluvili,“ uvedl.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 8.6. 2022)

66%
31%
hlasovalo: 19797 lidí
Podle něj bere vláda odbory jako partnera k diskusi, domnívá se ale, že partneři by si měli důvěřovat, ne si navzájem hrozit. „Věřím, že naše rozhovory budou pokračovat. Vaše nynější vyhlášení neomezené stávkové pohotovosti však považuji spíše za politické gesto než za nástroj, který povede k vyřešení této situace,“ dodal.

To, že ve stávkové pohotovosti odborů nevidí smysl, řekl již ve středu také premiér Petr Fiala (ODS). Vláda je podle něj připravena o zvýšení platů jednat, nedorovnalo by však inflaci. Kabinet si totiž musí počínat odpovědně kvůli tomu, aby nepoškodil všechny občany roztočením inflační spirály, uvedl. Za nekorektní označil postup odborářů také ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly by odbory souhlasily s růstem výdělků od července o 15 procent lidem se zmrazeným příjmem a ostatním o 7,6 procenta. Předáci chtějí jednat se šéfy vládních stran, poté rozhodnou o dalším postupu, uvedl Středula, který ohlásil kandidaturu na prezidenta.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…