Političtí vězni putovali na Hostýn. Připomněli protikomunistický odboj

01.09.2012 22:20

Bývalí političtí vězňové si na poutním místě Svatý Hostýn na Kroměřížsku připomněli mučení a smrt svých přátel v komunistických žalářích. Tradiční muklovskou pouť letos již podvacáté uspořádala Konfederace politických vězňů České republiky (KPV).

Političtí vězni putovali na Hostýn. Připomněli protikomunistický odboj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Z volební kampaně KSČM

První pouť připomínající utrpení lidí mučených v komunistických žalářích se na Hostýně konala v roce 1993. Podle místopředsedy KPV Františka Šedivého byla co se návštěvnosti týče početnější než ta letošní, jubilejní.

"Nás bylo také mnohonásobně více. Někteří dokonce došli pěšky z nádraží, což by dnes už asi nikdo nedokázal," řekl Šedivý, který strávil v komunistickém vězení 12 let.

Podle něj se ani po 20 letech od první poutě na poslání KPV nic nezměnilo. "Stále nese odkaz politických vězňů, kteří měli na zřeteli obnovu demokracie a svobody v této zemi, za což někteří obětovali život a řada dalších strávila dlouhá léta ve vězení," uvedl Šedivý.

Běh času se ale neúprosně podepisuje na členské základně KPV. "Průměrný věk už je u nás 81 nebo 82 roků," dodal Šedivý s tím, že „muklů“ je nyní jen asi 1300. Včetně rodinných příslušníků má konfederace kolem 3600 členů.

KPV léta bojovala za přijetí zákona o třetím, protikomunistickém odboji, který vstoupil v platnost až loni 17. listopadu. Bývalí političtí vězňové ale mají k jeho podobě stále připomínky. "Nešlo nám o nějakou finanční náhradu. Požadovali jsme mravní satisfakci a uznání třetího odboje," míní Šedivý. O novelizaci zákona ale prý KPV zřejmě usilovat nebude.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…