Politik míru a symbol Izraele. Čeští politici vychvalují zemřelého Šimona Perese

28.09.2016 19:37

Za politika míru a vize, jaké Blízký východ potřebuje, symbol Izraele a opravdového státníka označili čeští politici zesnulého bývalého izraelského premiéra a prezidenta Šimona Perese. Na jeho pátečním pohřbu bude českou vládu zastupovat ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Peres zemřel dnes ve věku 93 let.

Politik míru a symbol Izraele. Čeští politici vychvalují zemřelého Šimona Perese
Foto: commons.wikimedia.org/ World Economic Forum
Popisek: Šimon Peres

Šimon Peres byl symbolem státu i nadějí na spravedlivý a mírový Blízký východ, napsal prezident Miloš Zeman v kondolenci svému izraelskému protějšku. Stejně jako řada světových i českých politiků Zeman ocenil Peresovu snahu najít cestu k urovnání vztahů mezi Izraelem a Palestinou. Podle české hlavy státu byl Peres jedním z nejvýznamnějších státníků a politiků této doby.

„Šimon Peres se celým svým životem stal symbolem nejen Státu Izrael, ale také nadějí na nový, spravedlivý a mírový Blízký východ. Byl živým důkazem toho, že i nemožné se může stát možným, máme-li k tomu odvahu,“ napsal Zeman o muži, který patří mezi zakladatele židovského státu. Peresova pohřbu se český prezident nezúčastní, protože v pátek bude na řeckém ostrově Rhodos na konferenci Dialog civilizací, kterou pořádá ruský podnikatel a spolupracovník ruského prezidenta Vladimir Jakunin.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) Blízký východ potřebuje politiky, jako byl Peres, aby skončilo násilí a náboženský fundamentalismus. Potřebujeme lidi, kteří dokážou překonat začarovaný kruh předsudků, nenávisti a náboženského fundamentalismu, který dnes v této oblasti funguje a brání tomu, aby se tam situace zklidnila,“ řekl Sobotka během návštěvy Ostravy. Připomněl Nobelovu cenu za mír, kterou Peres dostal za historickou mírovou dohodu s Palestinci.

Za výjimečného státníka a politika míru a vize označil Perese ministr Zaorálek. „Věděl, že existenci státu nelze postavit jen na síle, a stal se opravdovým státníkem, jichž je ve světě poskrovnu,“ napsal. „Představoval život Izraele od samého počátku,“ dodal.

Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) považuje Perese za velkého bojovníka za mír. Poukázal na to, že patřil ke generaci politiků, kteří vyrostli před vznikem státu Izrael v roce 1948. „Měl poněkud větší pochopení pro arabské stanovisko,“ řekl Schwarzenberg ČTK. Jako příklad politické vytrvalosti a schopnosti dosáhnout dohody ne slabostí, ale na základě síly, přesvědčení i pragmatismu, vidí Perese předseda ODS Petr Fiala.

Symbolem novodobé historie Izraele byl Peres pro bývalého velvyslance v židovském státě Tomáše Pojara. Připomněl, že byl posledním, kdo v Izraeli spojoval současnou politickou scénu s generací zakladatelů státu. Poukázal na to, že Peres byl opakovaně premiérem, přestože se mu nepodařilo vyhrát žádné volby. I jeho dřívější nepřátelé a oponenti Perese v posledních letech podle Pojara oceňovali za výdrž a nezdolnost.

Pojar uvedl, že Peres si vážil českého prezidenta Václava Havla a jako člověk pocházející z Polska měl přirozený vztah ke střední Evropě, k Československu i České republice. „Není náhodou, že právě on byl prvním izraelským představitelem, který již v lednu 1990, ještě před obnovením diplomatických styků, navštívil Prahu,“ napsal ČTK. Jako izraelský prezident pak přijel podepsat kondolenční knihu na českou ambasádu poté, co Havel zemřel.

Světoví státníci ve vzpomínkách na Perese vyzdvihují jeho snahu o dosažení míru mezi Izraelem a Palestinou. Na jeho páteční státní pohřeb přijedou mimo jiné americký prezident Barack Obama, francouzská hlava státu François Hollande nebo německý prezident Joachim Gauck.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…