Politolog Jelínek: Nečas pomáhá ODS do hrobu

15.11.2013 8:20

Expremiér Petr Nečas (ODS) odmítl vypovídat v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování několika osob, které měla nařídit bývalá šéfka jeho kabinetu Jana Nagyová (dnes Nečasová). Tvrdí, že jde o politický proces. Podle komentáře politologa Lukáše Jelínka pro deník Právo tím ale situaci nikomu neusnadňuje.

Politolog Jelínek: Nečas pomáhá ODS do hrobu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Podle Nečase jde o politický proces. Zpravodajci, ani jeho manželka (Jana Nečasová, dříve Nagyová) se podle něj proti zákonu neprovinili

Co si myslet o muži, jenž byl přes pověst ideologa ceněn coby poctivec? Šlo o masku? Či je obětí politického procesu, jak teď tvrdí? Na to se ptá Lukáš Jelínek ve svém komentáři. Podotýká ale, že to by už těch procesů bylo trochu příliš a připomíná stejnou argumentaci, kterou používal bývalý hejtman a poslanec ČSSD David Rath.

"Konspiračních teorií lze zplodit kvanta. Nahrává jim i počínání státních zástupců," podotýká Jelínek. "Všichni jsme trnuli, co se bude dít. Zbytečně. Dodnes, skoro po půl roce od velkolepé policejní razie, netušíme nic víc ani o propojení tzv. kmotrů s politiky, ani o původu sto padesáti milionů, které byly zabaveny. Byť by to byl sebesložitější případ, není možné, aby orgány činné v trestním řízení vzbudily ohromná očekávání a pak se změnily v mrtvé brouky," upozorňuje politolog.

Nečas pohřbívá ODS

Jelínek připomíná další dvě linie kauzy, tou druhou bylo údajné korumpování trojice exposlanců ODS trafikami, která ale narazila na výklad imunity Nejvyšším soudem. Nadále tak zůstává otevřená třetí linie - zneužití tajných služeb ke sledování Nečasovy dnes už bývalé manželky Radky, které údajně nařídila bývalá šéfka premiérova kabinetu Jana Nagyová (dnes Nečasová).

Expremiér se zlobí kvůli tomu, že jeho novou manželku ve středu vyloučili z ODS. Nečas se diví a mluví o presumpci neviny. "Copak něco takového v politice existuje?" ptá se politolog.

Nyní je Petr Nečas podle Jelínka už třetím ze tří zvolených předsedů ODS, kteří jí pomáhají do hrobu. "ODS si na tento stav léta zadělávala. Nikoli justice vykonstruovaným procesem, ale sám Nečas přispěl k radikálnímu zvratu politických poměrů. Nic to však neubírá na pachuti, kterou po sobě zanechávají velká gesta a skromné výsledky Ištvanova týmu," uzavírá svůj komentář pro Právo politolog Lukáš Jelínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…