Politolog Jelínek: Osvobození Babiše? Atmosféru v zemi to nezklidní, ale premiérovi to zvýší koaliční potenciál

14.09.2019 11:01

Politický analytik Lukáš Jelínek se domnívá, že premiéru Andreji Babišovi (ANO) se po včerejším zastavení trestního stíhání zvýší koaliční potenciál. Atmosféra v zemi ale zklidněna nebude, míní pro server Info.cz.

Politolog Jelínek: Osvobození Babiše? Atmosféru v zemi to nezklidní, ale premiérovi to zvýší koaliční potenciál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Lukáš Jelínek

„Nečekám, že se atmosféra uklidní. Kdo Babišovi nevěřil, nebude mu věřit dál,“ míní analytik Jelínek pro Info.cz s tím, že opozice nyní mluví o konci právního státu. „Je to špatně, není radno snižovat důvěru v nezávislost justice. Kromě toho běží další ožehavé kauzy – evropské dotace pro Agrofert, reklama na Čapí hnízdo,“ uvedl.

Podle jeho slov by se mohl výhledově rozšířit koaliční potenciál hnutí ANO. „Babiš investuje do koaličního i společenského smíru: například navýšením rozpočtových kapitol resortů nebo velkorysým přidáním patnácti stovek státním zaměstnancům,“ uvedl Jelínek. 

Ten také předpokládá, že celý verdikt nyní přezkoumá nejvyšší státní zástupce. „Pavel Zeman v poslední době několikrát ukázal, že nehodlá být s vládou a politiky zadobře za každou cenu,“ zmínil. 

Anketa

Měl by se Andrej Babiš bát demonstrací „Milionu chvilek“ v období kolem 17. listopadu?

6%
94%
hlasovalo: 19165 lidí
Policie Babiše obvinila v říjnu 2017 z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, letos v dubnu ho policisté navrhli obžalovat. Podstatou případu je to, že společnost Farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a o rok později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na niž by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se pak společnost pod Agrofert vrátila. Babiš vlastnil holding do předloňského února, pak jej vložil do svěřenských fondů.

Propojení Čapího hnízda s Agrofertem podle šéfa Městského státního zastupitelství Martina Erazíma nehrálo roli, protože si oba podniky nekonkurovaly ani nesjednocovaly svoji činnost na společném trhu. Farma Čapí hnízdo tak podle něj byla nezávislým podnikem. Tento argument zpochybnila Transparency International, podle níž firmy koordinovaly svou činnost financováním, dotacemi i fiktivní reklamou.

Mluvčí Evropské komise ponechala dotaz ČTK k obratu v kauze Čapí hnízdo bez komentáře. „Nekomentujeme vnitřní záležitosti justice a policie v členských státech. Náklady spojené s tímto projektem byly vyňaty z fondů EU v lednu 2018. Proto se tato záležitost netýká rozpočtu EU a je čistě věcí českých úřadů,“ uvedla na dotaz ČTK mluvčí EK. Evropský úřad pro boj s podvody OLAF se dnes rovněž nevyjádřil. Minulý týden šéf jeho vyšetřovatelů Ernesto Bianchi prohlásil, že stíhání je zcela věcí české justice a úřad již případ neřeší, neboť evropskou dotaci Česko vrátilo.

Tvrzení, že Čapí hnízdo bylo v době získání dotace nezávislou firmou, považují za neudržitelné opoziční Piráti. Vyčlenění farmy z holdingu bylo podle nich zjevně účelové. Většina dalších opozičních stran reagovala na posun v případu tak, že rozhodnutí respektuje, bude je ale zajímat jeho zdůvodnění. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, který původně rovněž čelil stíhání, uvedl, že kauza byla uměle vytvořena s cílem poškodit ANO a dostat premiéra Babiše z politiky.

Někteří z obhájců ČTK potvrdili, že už devadesátistránkové usnesení obdrželi do datových schránek. MSZ ho zašle i nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, který může rozhodnutí do tří měsíců zrušit jako nezákonné. Šéf žalobců se v tuto chvíli nechce k věci vyjadřovat. Zákonnost a důvodnost rozhodnutí bude v rámci dohledu přezkoumávat i pražské Vrchní státní zastupitelství. Pokud by došlo k závěru, že rozhodnutí je v rozporu se zákonem, zaslalo by Nejvyššímu státnímu zastupitelství své stanovisko.

Babiš vinu dlouhodobě odmítá. Stíhání kromě něj čelila i jeho žena Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Mayerová a Josef Nenadál. Mayerová ČTK řekla, že věřila v zastavení stíhání, jen doufala, že krok učiní už policie. Zastavení se zatím netýká premiérova syna Andreje Babiše mladšího, kterého policie vyšetřuje zvlášť.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…