Politolog Jelínek: Ředitel ÚSTR Herman brzy skončí

27.03.2013 18:30

Člen Rady Ústavu pro studium totalitních režimů politolog Lukáš Jelínek dnes v Radiožurnálu prohlásil, že stávající ředitel ústavu Daniel Herman bude s největší pravděpodobností brzy odvolán. Nezvládá prý dostatečně svoji funkci.

Politolog Jelínek: Ředitel ÚSTR Herman brzy skončí
Foto: hns
Popisek: Šéf ÚSTR Daniel Herman v půlnočním rozhovoru

„Je to velmi příjemný, milý člověk, ale jako ředitel má velké problémy s řízením agendy,“ řekl. Proto pochybuje, že by ho rada ve funkci ponechala. Považuje za nezbytné, aby existovala důvěra mezi radou a ředitelem. Nesouhlasí se slovy premiéra Nečase, že radní spolu s levicovým Senátem chtějí utlumit činnost ústavu tak, aby to vyhovovalo komunistům. Dodává ale, že činnost ústavu účelová je. To je podle něho dáno zákonem.

Kolektivní paměť národa podle Jelínka neexistuje

V minulosti politolog Jelínek ÚSTR velmi kritizoval, mj. za to, že slouží jako nástroj k prosazování politických vlivů. „Je pravda, že jsem nečekal, že se octnu uprostřed politických přestřelek,“ řekl Radiožurnálu. Vadí mu politizace a ideologizace práce instituce a řešení vidí v tom, že by radu nejmenovali politici.

Odmítá, že by existovala jedna kolektivní paměť, a proto je žádoucí, aby byla prosazována mnohost v pohledech na komunistickou minulost. Problém v současnosti vidí v badatelské i historické práci ústavu a omezenosti hledisek, z jakých je totalitní minulost zkoumána. Chybí mu například výzkum menšin a genderu.


ParlamentníListy.cz se omlouvají Lukáši Jelínkovi za zkreslení jeho výroku, že se o minulém režimu nedá mluvit jako o totalitě. Ne záměrně došlo k uvedení nepravdivé informace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …