Politolog Jelínek se vysmál koaličníkům: Slibovali konec politikaření, a dělají to od první chvíle

27.12.2013 22:11

Šéfové stran, které společně jednají o budoucí koaliční vládě, se dušovali, že jejich vládnutí se bude zásadně lišit od předchozího. Andrej Babiš, Pavel Bělobrádek i Bohuslav Sobotka slibovali úspornost, zodpovědnost a absenci politikaření. Místo toho mezi sebou politikaří od první chvíle, píše ve svém sloupku pro Deník Referendum politolog Lukáš Jelínek.

Politolog Jelínek se vysmál koaličníkům: Slibovali konec politikaření, a dělají to od první chvíle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci hnutí ANO a strany ČSSD na společné tiskové konferenci v Lidovém domě

"Předáci ČSSD, ANO a KDU-ČSL si dopřáli klidné Vánoce: Ještě před nimi se dohodli na koaliční smlouvě a rozporcovali si vládní posty. Jenže právě kvůli tomu nelze po první euforii necítit kocovinu," píše Lukáš Jelínek hned v úvodu svého sloupku.

Strany podle něj koukají na resorty jako na svoji kořist a přitom podceňují způsobilost vyvolených jedinců spravovat to či ono ministerstvo. Příkladem budiž prý poslanec Richard Brabec, kandidát ANO na ministra životního prostředí. Brabec sice vystudoval přírodovědu, ale život strávil v manažerských funkcích v chemičkách. "Nebude víc než za přírodu dýchat za průmysl, podobně jako druhdy občanský demokrat Pavel Drobil?" ptá se proto Jelínek.

Herman prý neumí nic řídit

Lidovci zase chtějí do čela Ministerstva kultury prosadit exšéfa Ústavu pro studium totalitních režimů Daniela Hermana. "Jenže Hermanovou již dříve odhalenou potíží je neschopnost cokoli řídit. Pravděpodobně bude jen zdatným mluvčím svého prvního náměstka či ředitele kanceláře. Ale personální zázemí KDU-ČSL je asi tak chudé, že výběr nemohl být jiný…" zpochybňuje kandidátovu kompetenci politolog.

Celý sloupek politologa Lukáše Jelínka ZDE.

Odborník na politické dění dále pochybuje o kandidátu sociálních demokratů na ministra vnitra – Milanu Chovanci. "Že by jej kvalifikovala minulost dvojitého agenta – haškovců i sobotkovců? Bude muž jeho profilu následovníkem Stanislava Grosse, Ivana Langera a Radka Johna, nebo Václava Grulicha a Františka Bublana?" ptá se Jelínek.

Rána do kebule a Zemanovy zásahy

"Ránou do kebule všech naivků" pak prý bude chystané žonglování s náměstky. A tak ačkoli Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka i Pavel Bělobrádek slibovali absenci politikaření, politikaří podle Jelínka od prvního okamžiku. Důkazem budiž prý spor o zemědělství a početní poměry ve vládě, vzájemnými podpásovkami pak prý nešetří zejména ANO a KDU-ČSL.

Jelínek se ve svém sloupku dotkl i prezidenta Miloše Zemana, který hodlá do personálního složení vlády mluvit. Dle politologa ale nebude měřit stejným metrem. "Miloš Zeman volá po odbornících. Na obraně chce například experta na armádu. Bude stejně přísný i v resortech životního prostředí či kultury? Obávám se, že nikoliv. Občas se odborníci hodí, občas ne. Takto holt česká politika fungovala, funguje a fungovat asi bude dál. Pak by si ale naši ústavní činitelé mohli odpustit aspoň ty velkohubé řeči," uzavírá Lukáš Jelínek pro Deník Referendum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…