Politolog: Západní sankce chování Ruska nezmění

29.08.2014 10:24

Rusko je už jen „půl kroku od opravdové války s Ukrajinou", upozornil ruský opoziční list Novaja gazeta v dnešním komentáři k vývoji bojů na východní Ukrajině. Tam podle Kyjeva separatisté s podporou ruských vojáků přešli do protiofenzivy, aby zvrátili předchozí úspěchy vládních vojsk při potlačování proruského povstání.

Politolog: Západní sankce chování Ruska nezmění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

„Pokud se nepodaří Ukrajince zatlačit zpět, vypukne skutečná válka," varoval ruský list a odhadl, že rozhodnutí padne nejspíše před podzimním povoláváním nových vojáků do armády.

Pro Rusko je porážka separatistů nepřijatelná

Základní problém podle komentátora spočívá v tom, že pro Rusko je naprosto nepřijatelná vojenská porážka povstalců, ke které poslední vývoj směřoval. Rusko proto prudce zvýšilo svou přítomnost na bojišti, aby prohru separatistů odvrátilo.

„Ale ještě to není mohutná invaze, a to nejen formálně, ale i reálně. Ruské letectvo se do konfliktu dosud nezapojilo, ruský kontingent je omezený: dohromady tři až čtyři tisíce vojáků, jak tvrdí 'premiér Doněcké lidové republiky' Alexandr Zacharčenko. Ve skutečnosti je to docela hodně, ale není to 20.000-30.000 vojáků, kteří by tam mohli být," poznamenal komentátor.

Strategickým cílem Moskvy se jeví „stabilní příměří", k čemuž je nutné nastolit rovnováhu sil na bojišti: Tedy odrazit Ukrajince od Doněcku a Luhansku a zaokrouhlit povstalecké území. Proto se hlavní boj povede o přístav Mariupol.

Když se nepovede vytlačit Ukrajince, vypukne opravdová válka

„Pokud se nepovede vrhnout Ukrajince zpět, vypukne opravdová válka, včetně letecké války po celém území Ukrajiny. Tehdy tam vpadnou desetitisíce ruských vojáků. Budou se snažit získat vzdušnou převahu a vystrnadit Ukrajince, a to možná nejen z území okolo Doněcku a Luhansku. Nezbývá mnoho času. Přichází podzim. Krátký den a nízká oblaka zkomplikují práci letectva. Bude pro ně těžké podporovat pozemní síly - piloti bitevníků Su-25 musí cíle vidět. Kromě toho od 1. října začnou nové odvody branců a demobilizace vojáků, kteří nyní stojí na hranicích. Právě proto je nutné problém rozhodnout teď," upozornila Novaja gazeta.

Za nejpravděpodobnější scénář dalšího vývoje pokládá politolog Fjodor Lukjanov přitvrzení západních sankcí. „Ale problém Západu tkví v tom, že si neuvědomuje, že tlak sankcí na zemi jako je Rusko, nezmění její chování, ale naopak jej přitvrdí," řekl listu Vedomosti. Upozornil, že možnosti ukrajinské armády vést válku nejsou neomezené a nemusí se dočkat západní pomoci, navíc Rusku v nynější situaci na pověsti nezáleží. „Prezident Vladimir Putin dává najevo, že bez účasti Ruska, tedy bez přihlížení k ruskému stanovisku, není Západ schopen situaci zvládnout," dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …