Politolog: Zeman výroky o fackování Romů zvyšuje etnické napětí

28.09.2018 11:52

Když byl prezident Miloš Zeman zkraje tohoto týdne na cestách po Olomouckém kraji, v Kojetíně občanům sdělil, že za komunizmu museli pracovat i Romové. A pokud nechtěli pracovat, byli označeni za příživníky a putovali do vězení. Podle politologa Lukáše Novotného jde o klasický výrok prezidenta Zemana, kterým štěpí společnost a zvyšuje etnické napětí.

Politolog: Zeman výroky o fackování Romů zvyšuje etnické napětí
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

„V každém městě a v každé obci říkám nějaké provokativní věty. Tak mi dovolte, abych jednu řekl i v Kojetíně. Rozhodně nejsem přítelem komunizmu, ale za komunizmu Romové museli pracovat. Většinou pracovali jako kopáči. A když odmítli pracovat, byli označeni za osoby práce se štítící a šli do vězení,“ uvedl prezident v Kojetíně.

V rozhovoru pro server Lidovky.cz politolog Lukáš Novotný konstatoval, že výroky tohoto typu zvyšují etnické napětí ve společnosti. Vůči Romům se přitom prezident nevymezil poprvé. Před rokem v pořadu TV Barrandov tvrdil, že většinu nepřizpůsobivých tvoří Romové. Jen asi 10 procent jsou podle prezidenta tzv. „bílí flákači".

„Touhle zkratkou se (Zeman) perfektně přibližuje myšlení průměrného Čecha. Tohle přesně mu přináší body. Jestli se tak má vyjadřovat prezident, to už je druhá otázka, protože to napomáhá k určitému etnickému napětí. Namísto toho by se měl spíše prezident v problémových regionech pokoušet nabízet řešení,“ uvedl v rozhovoru Novotný.

Prezident by měl spíše nabízet řešení a usilovat o větší integraci Romů do společnosti, Prezident zamlčel, že právě komunisté selhali v pokusech integrovat společnost do majoritní společnosti. Novotného by prý také zajímalo, jestli by Zeman dokázal předstoupit před své romské spoluobčany a zopakovat své výroky jim do očí.

Když byl o vyjádření k celé kauze požádán hradní mluvčí Jiří Ovčáček, konstatoval, že výroky pana politologa nikoho nezajímají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …