Politologové: Volby nejsou protestní, vládní strany uspěly

12.10.2014 6:10

Vládní strany si vedou v komunálních volbách dobře, hnutí ANO překvapilo zisky v menších obcích. Volby tedy nejsou protestní, komentovali politologové oslovení ČTK předběžné výsledky po sečtení téměř všech okrsků. Nejvíce křesel v zastupitelstvech mají zatím různá místní sdružení a nezávislí kandidáti, což je podle politologů obvyklé, stejně jako silná základna lidovců. Výsledky voleb do Senátu ukazují jednoznačný úspěch ČSSD a nesplněná očekávání ANO.

Politologové: Volby nejsou protestní, vládní strany uspěly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

Po nezávislých kandidátech mají zatím nejvíce zastupitelů KDU-ČSL a ČSSD. Lidovci ale podle politologa Bořivoje Hnízda měli ještě na lepší výsledek a zajímavé je, že se na ně v některých vesnicích dotáhlo ANO. Síla ANO se ale ukazuje především ve velkých městech, hnutí zaujalo vedoucí pozici ve většině krajských měst i v Praze, což se ale dalo čekat. "Větší města se ve volbách více řídí celostátními politickými trendy," uvedl politolog Petr Just. "Otázka ovšem není, kdo vyhraje, ale kdo sestaví koalici," dodal. Například v Praze bude podle něj tvorba koalice složitá, a přestože zřejmě vyhraje ANO, druhá TOP 09 by se mohla dohodnout s Trojkoalicí, spojující lidovce, zelené a STAN.

"Hlavní otázka byla, zda si ANO, které slibovalo změnu ve sněmovních volbách, udrží i teď akční náboj něčeho, co stojí proti zavedeným stranám," řekl Jan Hartl z agentury STEM, která provádí mimo jiné předvolební průzkumy. A podle Hartla si ANO pověst alternativy udrželo, a navíc má aktivnější voliče. "Vazba voličů k ANO sice není tak silná, ale třeba usazené strany s pevnou obcí příznivců, jako je ČSSD, mají zase problém přesvědčit své voliče, aby šli k urnám," doplnil.

Průběžné výsledky ukazují podle politologa Miroslava Mareše také sílu sociálních demokratů. "Pro ČSSD je významná vzpruha, že dokázala takto aktivizovat i voliče na venkově. A úspěch lidovců a sociálních demokratů svědčí o tom, že stranám na komunální úrovni neuškodila účast ve vládě. Tyhle volby tedy určitě nejsou chápány jako protestní," řekl.

Voliči úplně nerezignovali

Ačkoli úspěch vládních stran v komunálních volbách není pro politology velkým překvapením, nečekaný byl velký úspěch kandidátů ČSSD v senátních volbách, kteří do druhého kola postoupí zřejmě téměř ve dvou desítkách obvodů. "Je to jednoznačný úspěch pro sociální demokracii a pro ANO nesplněná očekávání. Hnutí možná předpokládalo, že bude mít o dva nebo tři postupující více. Do druhého kola voleb má ale dobrý rozjezd," řekl Mareš.

"Úspěch ČSSD je nad očekávání," míní Just. "U ANO teď záleží na tom, jestli se jim podaří na svou stranu dostat neúspěšné kandidáty jiných stran, a tedy i jejich voliče. Zavedené strany se ale možná budou podporovat ve vymezování vůči ANO," doplnil.

Volební účast v komunálních volbách se podle dosavadních výsledků pohybovala kolem 44 procent a podle politologů se dá očekávat, že bude se sčítáním hlasů z velkých měst ještě klesat. Při minulých komunálních volbách v roce 2010 přitom přesahovala 48 procent. "Ukazuje se, že účast neovlivňuje jen znechucenost politikou. Dříve se říkalo, že nízká účast je zapříčiněna politickými aférami, a v poslední době přitom nějaké výrazné aféry nebyly," uvedl Mareš. Přitom počet kandidátů v nynějších komunálních volbách je rekordní. "Je to paradox. Jistá část občanů se chce na správě státu aktivně podílet, ale řada lidí ani nepřijde k volbám," doplnil.

Podle Hartla však čeští voliči ještě úplně nerezignovali. "Předpokládalo se, že nečitelnost politické situace může vést k výraznému propadu účasti, ale to se nekonalo. V našich průzkumech se ukazuje, že většina obyvatel stále ještě nehodila flintu do žita a cítí, že je potřeba se angažovat," míní.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…