Polská vláda vzešla ze svobodných voleb. Ať EU nemoralizuje, prohlásil Zeman vedle Dudy

15.03.2016 17:52

Polská vláda by neměla být vystavena moralizující kritice Evropské unie, řekl dnes po jednání se svým polským protějškem český prezident Miloš Zeman. Hlava polského státu Andrzej Duda navštívil Česko v době, kdy Varšava čelí kritice EU i některých dalších států kvůli údajně nedemokratickým změnám, které provedla konzervativní vláda. Duda Zemanův postoj ocenil, připustil, že polská politická scéna čelí problémům, nicméně lze je podle něj řešit politickým kompromisem.

Polská vláda vzešla ze svobodných voleb. Ať EU nemoralizuje, prohlásil Zeman vedle Dudy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Polský prezident Andrzej Duda navštívil Česko a sešel s prezidentem Milošem Zemanem

"Polská vláda vzniklá ze svobodných voleb má plné právo uskutečňovat opatření, které jí dává mandát z těchto voleb," prohlásil Zeman. "Neměla by být vystavena moralizující kritice Evropské unie, jež by se naopak měla konečně soustředit na svůj základní úkol a to je ochrana vnějších hranic," dodal český prezident.

Polská vláda konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) v posledních několika měsících čelí kritice za snahu omezovat demokratické instituce v Polsku. Podle opozice si především upevňuje vlastní moc v soudnictví a médiích. Evropská komise kvůli změnám zahájila proceduru sledování právního státu v Polsku.

Prezident Duda poděkoval Zemanovi za to, že zásahy do vnitřních záležitostí Polska odmítl. "Každý stát by si měl své vnitřní věci vyřizovat v rámci své suverenity samostatně, aniž by musel poslouchat výtky z jiných zemí," řekl Duda. Poláci jsou podle něj schopni si svou politickou krizi vyřešit sami. Odmítl, že by ve Varšavě šlo o právní problém.

Turecko vydírá, opakoval prezident

Zeman s Dudou se během jednání věnovali také spolupráci zemí visegrádské skupiny nebo dohodě Evropské unie a Turecka na společném postupu k řešení migrační krize. Ankara se již loni v listopadu zavázala výrazně snížit počet lidí, kteří se z Turecka nelegálně dostávají do Evropy. Na oplátku měla dostat peníze, liberalizaci víz a urychlení přístupového procesu do Evropské unie. Minulý týden Turci přijeli na jednání s premiéry a prezidenty členských zemí EU do Bruselu s novým plánem a novými požadavky. O nich bude tento týden rozhodovat Evropská rada.

Český prezident zopakoval své dřívější stanovisko, že Ankara se snaží Evropskou unii vydírat, když požaduje stále více peněz. Podle Dudy je pro Evropu nejdůležitější, aby dokázala chránit vnější hranice a udržela volný pohyb osob v rámci schengenského prostoru. "Musíme se starat o to, aby zóna Schengenu byla udržena," uvedl Duda. "Je to symbol svobody pro naše občany, symbol toho, že jsme členy EU a jsme plně svobodné národy," dodal. Dalším nezbytným krokem je dle mínění polského prezidenta pomoc zemím, na jejichž území jsou uprchlické tábory.

Prezidenti se rovněž věnovali vzájemným vztahům Česka a Polska, oba je označili za vynikající a mluvili o jejich dalším rozvoji, a to zejména v ekonomické oblasti. Duda zdůraznil, že dobré vztahy panují nejen mezi státními institucemi, ale také v mezilidské rovině. Ocenil postoj české vlády k polské menšině.

Po jednání si prezidenti navzájem předali nejvyšší státní vyznamenání. Zeman převzal Řád bílé orlice a Duda Řád bílého lva. Program polského prezidenta na Hradě pokračoval slavnostním obědem. Polský prezident také navštívil katedrálu svatého Víta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…