Polsko chce stavět rychlostní železnici z Prahy na Balt. Využití i ve válce

31.01.2023 20:52 | Ze sítí

Polsko, Česko a Pobaltí budují propojenou středoevropskou železniční síť. Zajistit má nejen společné jízdní řády a cestovní standardy napříč středem Evropy, ale také může fungovat jako rychlá bezpečnostní a vojenská dopravní tepna,“ uvedl šéf společnosti Central Transport Port (CTP) Mikolaj Wild v rozhovoru pro oborový server WNP, který zveřejnil server Echo24.cz.

Polsko chce stavět rychlostní železnici z Prahy na Balt. Využití i ve válce
Foto: pixabay.com
Popisek: Železniční přejezd, ilustrační foto.

Nově tak budou z Varšavy jezdit vlaky do litevského Vilniusu, Prahy, Budapešti a možná i do ukrajinského Lvova a  Kyjeva. „Chtěli bychom vytvořit společnou nabídku pro střední Evropu, zajistit společné jízdní řády a určitý standard cestování pro všechny. Také nesmíme zapomínat na bezpečnostní aspekt železnice, který je během probíhajícího konfliktu na Ukrajině čím dál důležitější,“ sdělil Wild.

Polsko proto jedná s Českem o urychlení výstavby železničního úseku mezi Prahou a polskými hranicemi. „V horizontu až deseti let, plus minus dva roky, bychom se mohli po nové rychlodráze dostat přímo z Varšavy do Prahy,“ dodal Wild.

Vojenský význam železnice spočívá především v zásobování a dovážení pomoci, vojáků a armádního vybavení na frontu. „Cílem by mělo být, aby vlaky mohly v případě potřeby dorazit co nejrychleji s pomocí, zásobami, vojáky nebo vojenským vybavením,“ dodává Wild a upozorňuje na to, že vlaky na rychlodráze budou jezdit rychlostí kolem 250 km/h.

Plány na společnou středoevropskou železniční síť potvrdila na Twitteru Správa železnic: „Na vysokorychlostní železnice nejsme v Evropě sami. Správa železnic ve Varšavě právě teď podepsala memorandum s Central Transport Port a Rail Baltica, které potvrzuje naše společné ambiciózní plány na vybudování téměř 4 500 km v oblasti Trojmoří,“ doplnil ředitel stavební správy Správy železnic Martin Švehlík.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…