Polsko-ukrajinská konfederace. O tom se vážně rokuje

24.06.2022 8:33

Někteří polští politici zastávají názor, že by v důsledku ruské invaze na Ukrajině měla vzniknout polsko-ukrajinská konfederace. Polsko přijalo už čtyři miliony uprchlíků, informují Novinky. Spojování zemí může zapůsobit jako voda na mlýn Kremlu.

Polsko-ukrajinská konfederace. O tom se vážně rokuje
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

„Koncepce vytvoření federace s Ukrajinou se stala dramaticky aktuální, musíme na ní pracovat,“ uvedl Ryszard Terlecki, jeden z lídrů vládní strany Právo a spravedlnost (PiS).

Původní zdroj ZDE

S myšlenkou spojení Polska s Ukrajinou si pohrávají i další strany. Na Evropském kongresu místních samospráv v Mikolajkách ve Varmsko-mazurském vojvodství se k takové možnosti příznivě vyjádřil předseda Polské lidové strany Wladyslaw Kosiniak. Podobný názor zastávali i politici Levicové strany, Dohody a dalších parlamentních i mimo­parlamentních stran a hnutí.

„Poláků a Ukrajinců je celkem 80 milionů, tedy stejně jako Němců. Nejen naše dva národy, ale i naše ekonomiky mají stále více společného, což je předpokladem pro správné uvažování v tomto směru,“ uvedli ve vyjádření na závěr kongresu.

Úvahy polských politiků může využívat i Kreml k zasévání rozkolu mezi Kyjevem a Varšavou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…