Pomatený příznivec SPD stanul před soudem. Jde o terorismus

07.01.2019 13:44

Krajský soud v Praze začal projednávat obžalobu z teroristického útoku na Mladoboleslavsku, z něhož je viněn jednasedmdesátiletý Jaromír Balda, který úmyslně na trať pokácel stromy, aby následně způsobil dvě nehody vlaků. Hájil se, že svým jednáním chtěl zabránit islamizaci: „Měl jsem pouze strach z nábožensky zmanipulovaných sebevražedných migrantů.“ K jeho činům ho, dle jeho slov, vedly prášky na vysoký krevní tlak a sny o útocích migrantů. Balda u soudu uvedl, že už se mu ve vazbě „vše v hlavě trochu srovnalo“.

Pomatený příznivec SPD stanul před soudem. Jde o terorismus
Foto: JK
Popisek: Tomio Okamura

Jaromír Balda podle obžaloby 1. června 2017 pokácel dvanáctimetrovou olši tak, aby spadla do kolejiště na trati Turnov–Všetaty. Jeho úmysl se mu podařil a do stromu narazil vlak s devíti cestujícími. Tento scénář zopakoval i v Bělé pod Bezdězem 28. července, pro změnu tam pokácel borovici. I zde v sedmdesátikilometrové rychlosti do stromu narazil vlak, s šesti cestujícími. Oba případy se obešly bez zranění.

Anketa

Přispěl George Soros ke světovému dobru?

4%
96%
hlasovalo: 12441 lidí

Na místě svých činů důchodce Balda zanechal odkazy na islámský terorismus, kvůli tomu je obviněn rovněž z vyhrožování teroristickým útokem. V okolí nehod se objevily letáky s – latinkou psanými – texty, jež vyzývaly k teroristickým útokům. „Alláh akbar! Česko je nevěřící pes,“ psal Balda ve svých výhrůžných zprávách, ty následně rozšířil po třinácti místech České republiky. Několik dopisů zaslal i do televize Prima.

Státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Praze Marek Bodlák ve své řeči k okolnostem nehod uvedl: „K vykolejení nedošlo pouze shodou okolností zcela nezávislých na vůli obviněného,“ a následně se vyjádřil i k samotnému vyhrožování teroristickými útoky, z čehož je Balda viněn: „Toho se měl dopustit rozšiřováním letáků, které obsahovaly jazykově zkomolené výhrůžné texty, jež měly evokovat, že byly psány vyznavačem džihádu, který plánuje teroristické útoky na občany České republiky.“

Ve vazbě byl Balda od 22. února, jelikož se soudce obával jeho útěku a také možnosti, že by v trestné činnosti pokračoval. Balda se u soudu k činům přiznal. K pokácení stromů na koleje ho dle jeho slov vedly prášky na vysoký krevní tlak, které mu způsobovaly pocity stísněnosti, k nimž se následně připojily i sny o útocích migrantů, jaké viděl ve zprávách z Německa a Francie.

„Přehodnocoval jsem to příliš chybně, že jsme v ohrožení, že se u nás může stát něco podobného. Jako ve středověku, kdy jedna náboženská skupina utlačovala druhou,“ osvětlil Balda soudu své jednání a dodal, že se mu prý ve vazbě „vše v hlavě trochu srovnalo“. „Byla to blbost, jak jsem o tom všem přemýšlel. V žádném případě jsem nechtěl nikoho zranit a nechtěl jsem nikomu ublížit. Chtěl jsem vyvolat odpor. Přehodnotil jsem všechny své přístupy a názory a zjistil jsem, že to byla ode mne zhovadilost,“ zhodnotil Balda své jednání.

„Chtěl jsem, aby se ty chytrý český hlavičky pozvedly nad zlatý český ručičky a uvědomily si, co se může stát... Měl jsem pouze strach z nábožensky zmanipulovaných sebevražedných migrantů. Proti normálním nemám nic,“ uvedl o svém motivu Balda, jemuž za teroristické útoky a vyhrožování jimi hrozí až patnáct let vězení.

Původní text si můžete přečíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…