Pomoc Ukrajině? „Jedná se o materiál, který prohlásíme za nepotřebný,“ řekla Černochová

13.06.2022 14:34

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) tvrdí, že vláda dělá v současné krizi pro české občany hodně, jen to neumí dobře vysvětlit. „Ve strategické komunikaci, ve vysvětlování lidem na ulici, v regionech musíme stoprocentně přidat,“ řekla Černochová s tím, že vláda se snaží, ale nenabízí populistické kroky jako předchozí kabinet Andreje Babiše.

Pomoc Ukrajině? „Jedná se o materiál, který prohlásíme za nepotřebný,“ řekla Černochová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Černochová v rozhovoru pro SeznamZprávy.cz uvedla, že rozumí rozčarování lidí ze zdražování a připustila, že vláda Petra Fialy neumí lidem dobře vysvětlit své kroky v boji s inflací. „Myslím si, že toho opravdu děláme hodně, ale kritika, že některé věcí neumíme dostatečně vysvětlit, tak tu beru a ta platí. Sama se snažím i na vládě s kolegy diskutovat, abychom zlepšili strategickou komunikaci a vysvětlovali lidem, co vláda dělá,“ uvedla Černochová.

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15393 lidí
„Pozitivních kroků se udělalo strašně moc, teď se bude znovu valorizovat. Není to o tom, že bychom se nesnažili lidem kompenzovat finanční prostředky kvůli zdražování a vyšší inflaci. Snažíme se, ale nejsme populisté jako Babišova vláda. Ve strategické komunikaci, ve vysvětlování lidem na ulici, v regionech musíme stoprocentně přidat,“ dodala ministryně obrany.

Lidem například vadí, že vláda v době krize utrácí peníze za pomoc uprchlíkům nebo za vojenskou pomoc Ukrajině, kam putoval materiál už za 3,5 miliardy korun. Pomoc Ukrajině ale podle Černochové musí pokračovat, protože jde o správnou věc. „Prakticky každou vládu dáváme nějaký materiál ke schválení. Hodnota naší pomoci se pravidelně zvyšuje, zejména se jedná o materiál, který prohlásíme za nepotřebný majetek. Dokud konflikt na Ukrajině neskončí, Česká republika musí stejně jako ostatní země Ukrajině pomáhat,“ má jasno Černochová.

Řeší se také předběžné návrhy státního rozpočtu na příští roky, které počítají s miliardovými schodky. Ministerstvo obrany bude například požadovat o 21 miliard korun více než letos. „Pro mě je nejdůležitější, abychom měli možnost finanční prostředky utratit smysluplně a modernizovat naši armádu. Něco jiného je žádat o peníze, abychom je v rozpočtu měli, a pak na konci rozpočtového roku říct, že jsme je neutratili, protože nemáme za co. My teď sice máme za co, víme za co, ale dodavatelé se zpožďují, předtím kvůli covidu, teď kvůli válce,“ řekla Černochová.

„My stojíme ve frontě za několika dalšími žadateli o vojenský materiál. Všichni zbrojí, válka ukázala, že na obranu země nemůže rezignovat nikdo, kdo si v minulosti myslel, že od konce studené války žádný konflikt nehrozí a že žijeme v absolutním pocitu bezpečí a míru,“ dodala.

Modernizaci armády bude mít na starosti mimo jiné nový náčelník generálního štábu Karel Řehka. „Plně důvěřuji panu Řehkovi, on je mimochodem jediný ze současných generálů, který má zkušenost s velením divizi. Bude dobrým velitelem, kdybych mu nevěřila, tak bych ho nevybrala. Každopádně teď před Karlem Řehkou bude stát, aby si kolem sebe vytvořil tým. Budeme se snažit udělat obrovský kus práce v modernizaci, snažit se změnit myšlení v armádě,“ pokračovala ministryně obrany.

Vyjádřila se také k blížícím se prezidentským volbám, do kterých koalice Spolu zatím stále hledá svého kandidáta. „Budu k vám upřímná, já opravdu nevím. Moji kolegové z vedení ODS i koalice Spolu intenzivně jednají, ale k žádnému rozhodnutí teď ještě nedošli. Myslím si, že se dělají i průzkumy popularity jednotlivých osobností a asi na základě toho se poté budeme rozhodovat, koho bychom nasadili a jestli by byla shoda v rámci trojkoalice nebo pětikoalice,“ řekla Černochová, že ona se teď naplno věnuje Ministerstvu obrany.

Sama o kandidatuře prý určitě nepřemýšlí. „Držím se hesla ‚dělej, co umíš, s tím, co máš, tam, kde jsi‘. Držela jsem tohoto hesla jako starostka Prahy 2, se stejným přístupem se snažím fungovat tady na resortu Ministerstva obrany. Je tady práce ne jako na kostele, ale jak na katedrále. Moje úloha a práce je provést armádu modernizací, provést ozbrojené síly novým směřováním naší obranyschopnosti za nových výzev a situací, kdy v bezprostřední blízkosti naší země probíhá válka,“ dodala Černochová, že je pracovně maximálně vytížená.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…