Porošenka na summitu NATO čekají důležitá dvoustranná jednání

04.09.2014 13:02

Ve velšském Newportu začal dvoudenní summit Severoatlantické aliance, na místo přijíždějí hlavní účastníci. Afghánistán je jedním z důležitých témat osmadvacítky, ale summit hodlá projednat i přehodnocení bezpečnostní situace v Evropě po ruském postupu na Krymu a na východě Ukrajiny. Členské státy chtějí podpořit Ukrajinu a pomoci Kyjevu s modernizací bezpečnostních sil. Někteří spojenci zvažují dodávky zbraní, jiní do země posílají poradce a experty.

Porošenka na summitu NATO čekají důležitá dvoustranná jednání
Foto: ICZ
Popisek: Bezpilotní letoun

Cílem spojenců je pomoci Kyjevu zlepšit obranu a modernizovat bezpečnostní síly, aby země dokázala sama čelit ohrožení.

V Afghánistánu NATO na konci roku po více než desetiletí ukončí rozsáhlou mezinárodní misi ISAF. Její partneři jsou hosty dnešního jednání. Kábul, kde stále není znám výsledek nedávných prezidentských voleb, bude reprezentovat ministr obrany.

Do místa konání summitu už dorazil americký prezident Barack Obama. Ve společném prohlášení s britským premiérem Davidem Cameronem ujistili, že se jejich země nedají zastrašit extremisty Islámského státu, kteří zavraždili dva zajaté americké novináře. „Budeme své hodnoty bránit s větší, ne menší odhodlaností, protože svobodný svět je zásadní složkou našeho způsobu zajištění bezpečnosti pro naše národy," cituje z textu pro The Times server iDnes.cz.

Zeman má během večeře vystoupit s projevem o boji proti terorismu

Na summit míří i ukrajinský prezident. Na jednání s Porošenkem lídři aliančních zemí údajně zopakují svou podporu Kyjevu a potvrdí připravenost výrazně se podílet na reformách ukrajinského bezpečnostního sektoru. Případné otázky dodávek zbrojního materiálu ale bude muset Porošenko řešit při dvoustranných jednáních. Jak novinářům před summitem řekl významný alianční činitel, NATO jako takové „žádné zbraně nemá". Diskuze se nejspíš povede také o ukrajinském obnoveném zájmu o členství v NATO.

Moskva údajně pečlivě sleduje dění na summitu. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova by „vítězství NATO" v probíhajícím konfliktu na Ukrajině „nevedlo k ničemu dobrému".

„Byli jsme dostatečně iniciativní v otázce míru. Aktivně jsme prosazovali ženevské usnesení ze 17. dubna. Připravili jsme Berlínskou deklaraci a dokumenty, které předpokládají okamžité zastavení palby a zahájení dialogu. Jak se zdá, ani jedna ze stran, které podepsaly dokumenty společně s námi, a tím myslím Ukrajinu, Spojené státy a Evropskou unii, nejsou ochotny implementovat to, na čem jsme se dohodli. To je velmi smutné," řekl Lavrov agentuře ITAR-TASS.

Českou republiku na summitu zastupuje prezident Miloš Zeman a ministři obrany Martin Stropnický (ANO) a zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). iDnes.cz píše, že podle diplomatických zdrojů se Česko vysloví pro „neuznání ruské anexe Krymu a podpoří ukrajinskou státní suverenitu". Prezident Zeman má během večeře vystoupit s projevem o boji proti terorismu. Čeští představitelé prý na summitu oznámí konkrétní pomoc pro Kyjev, která by se měla týkat logistiky, řízení komunikace, personalistiky a kybernetické bezpečnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…