Porošenko rozpustil parlament, volby budou 26. října

25.08.2014 22:33

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podepsal dekret o rozpuštění parlamentu, ani měsíc po rozpadu vládní koalice totiž nevznikla nová. Volby tak budou 26. října.

Porošenko rozpustil parlament, volby budou 26. října
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nastupující prezident Petro Porošenko děkuje lidu

„Rozhodl jsem se předčasně ukončit pověření parlamentu," napsal Petro Porošenko na sociální síti Twitter. Říjnový termín parlamentních voleb naznačoval již dříve.

Ústavní předpoklady pro to, aby mohl být parlament rozpuštěn, nastaly tuto neděli. Uplynul totiž měsíc od rozpadu vládní koalice, ale žádná nová do té doby nevznikla. Prezident tak mohl sněmovnu rozpustit.

Vládní koalici, která pod vedením premiéra Arsenije Jaceňuka vznikla po únorovém svržení prezidenta Viktora Janukovyče, 24. července opustili menší strany UDAR a Svoboda a nezařazení poslanci, aby umožnili Porošenkovi vypsat předčasné parlamentní volby. Ty mají po květnových volbách hlavy státu dokončit obměnu vedení státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…