Posilvestrovské pokárání bývalého koordinátora Vobořila: Alkohol je vlastně větší zlo než heroin

01.01.2020 20:20

Bývalý národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil v rozhovoru pro server E15.cz prohlásil, že pití alkoholu je vlastně mnohem horší zlo, než když užíváte heroin. Po silvestrovské noci, kdy často alkohol teče proudem, Vobořil připravil svým spoluobčanům studenou sprchu.

Posilvestrovské pokárání bývalého koordinátora Vobořila: Alkohol je vlastně větší zlo než heroin
Foto: mfcr.cz
Popisek: Jindřich Vobořil

Češi, Moravané a Slezané jsou známí tím, že holdují pivu, vínu i tvrdšímu alkoholu. Ve spotřebě piva jsme přímo přeborníky, jenže podle Jindřicha Vobořila na to rozhodně nemáme být hrdí.

Z hlediska ekonomiky, společnosti, protože v České republice ho užívá 2,5 milionů lidí, má největší dopad tabák. Co se týká rizikovosti látek, tak podle loňské studie OECD nejhůře dopadl alkohol, až druhý byl heroin, tabák byl až někde úplně vzadu. Měřily se zde i sociální dopady a ten alkohol je v tomto jednoznačně ještě horší než ty nelegální látky. Je to bohužel spojené i s násilnými trestnými činy,“ upozornil Vobořil.

Když lidé berou heroin, podle Vobořila rozhodně nedělají dobře, ale jsou schopni nějak fungovat a vykonávat některé činnosti, zatímco při požití většího množství alkoholu se člověk zvládne tak akorát motat. A ještě bývá agresivní.

Současně má však Vobořil za to, že představa o tom, že vymýtíme ve společnosti kouření, pití alkoholu a užívání tvrdých drog je nesmyslná. To se prý nikdy stoprocentně nepodaří. Vobořil v tomto směru doporučuje preventivně působit na mladé lidi a snižovat rizika vzniku závislosti. Zákazy fungují jen v omezené míře. Vobořil se prý nikdy nepočítal mezi příznivce prohibicí, protože se ukázalo, že k ničemu nevedou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…