Poslanci budou schvalovat maximální tržby výrobců energií či novelu o Antarktidě

18.11.2022 6:17

Poslanci by dnes měli schvalovat vládní návrh, který stanovuje maximální tržby výrobců energií a s nimi související odvody státu. Vláda chce z takto získaných peněz financovat kompenzace za drahé energie. Sněmovna má danou novelu energetického zákona projednávat na žádost vlády ve stavu legislativní nouze. To umožňuje schválit zákon i během jednoho dne včetně případných pozměňovacích návrhů. Sněmovna bude schvalovat také změny v lékařské posudkové službě a novelu k ochraně Antarktidy.

Poslanci budou schvalovat maximální tržby výrobců energií či novelu o Antarktidě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Stanovení maximálních cen pro výrobce energií vychází z evropského nařízení. Český zákon pak stanoví postupy, jak toto nařízení uplatnit a jak vybírat související odvody. Odvody má mít na starosti Energetický regulační úřad, kterému by měla pomáhat finanční správa. Vláda odhaduje, že v příštím roce takto získá do rozpočtu 80 miliard korun.

Posudkovým lékařům mají podle novely, kterou dnes mají poslanci také schvalovat, pomáhat s přípravou podkladů nebo návrhů posudků vysokoškolsky vzdělaní zdravotníci - nelékaři. Změna reaguje na dlouhodobý nedostatek posudkových lékařů. Lékařská posudková služba hodnotí zdravotní stav lidí kvůli přidělení a výši invalidních důchodů nebo příspěvků na péči. Předloha o Antarktidě mimo jiné upravuje povolování a podmínky pro vstup a pro činnosti na tomto kontinentu. Zpřesnění povinností vůči Antarktidě vyplývají z mezinárodních závazků Česka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…