Poslanci by měli hlasovat o výdajích na obranu

21.04.2023 6:30

Poslanci by dnes měli hlasovat o uzákonění rozsahu výdajů na obranu a změnách branné legislativy. Pokračovat by měli ve schvalování zakotvení objemu peněz na učitelské platy.

Poslanci by měli hlasovat o výdajích na obranu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

V závěrečném kole je také změna podmínek pro nárok na levnější telefonování pro chudší obyvatele a ochrana oznamovatelů protiprávního jednání.

Zakotvení výdajů na obranu v rozsahu aspoň dvou procent hrubého domácího produktu, stejně jako změny branné legislativy budou čelit návrhům opozičního hnutí SPD na zamítnutí. Předloha mimo jiné rozšiřuje možnosti obyvatel k zapojení se do obrany Česka a upravuje odměňování vojáků v aktivní záloze. Ministerstvu obrany umožní využívat údaje z informačních systémů veřejné správy k obrannému plánování i mimo stav ohrožení státu nebo válečný stav.

U vládní novely o pedagogických pracovnících vyvolala spory úprava skupiny koaličních poslanců, podle níž budou mít ze zákona mzdu kolem 130 procent průměrné hrubé mzdy v celém hospodářství jen učitelé. Původní předloha stanovuje odměňování všech pedagogických pracovníků. S novým nastavením nesouhlasí školské odbory a další organizace, které se vzdělávání v Česku věnují. Ve středu Sněmovna schvalování předlohy nedokončila.

Ochranu oznamovatelů protiprávního jednání před případnou odvetou zejména zaměstnavatelů Sněmovna zřejmě vztáhne i na závažné přestupky, netýkala by se tedy výhradně trestných činů. Anonymní oznamovatelé pravděpodobně požívat ochrany nebudou. Začlenění evropské směrnice o ochraně oznamovatelů do českého právního řádu nabralo zpoždění. Evropská komise už kvůli tomu podala na Česko žalobu Soudnímu dvoru EU se žádostí o vyměření pokuty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…