Poslanci chtějí změnit volební zákon. Praha by volila o krajských volbách

20.02.2014 14:35

Pražští zastupitelé zvolení v letošních podzimních volbách možná budou mít pouze dvouletý mandát místo čtyřletého. V ústavním zákoně to navrhla skupina poslanců ČSSD, babišovců, KSČM, KDU-ČSL a Úsvitu. Předlohou chtějí dosáhnout toho, aby se volby do zastupitelstva hlavního města konaly souběžně s krajskými volbami, a nikoli obecními, jak tomu bylo doposud.

Poslanci chtějí změnit volební zákon. Praha by volila o krajských volbách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby

V související normě předkladatelé navrhli, aby se volby do pražského zastupitelstva konaly podle volebního zákona do zastupitelstev krajů, nikoli obcí. Změna by znamenala například to, že městští politici by podle svého uvážení nemohli dělit Prahu na volební obvody a obyvatelé metropole by volili v jednom obvodu.

Je třeba tří pětin hlasů

Poslanecká předloha by zároveň stanovila počet členů pražského zastupitelstva na 65. Nyní může mít 55 až 70 členů. Předkladatelé poukazují na to, že ač je pražské zastupitelstvo voleno podle obecního volebního zákona, má působnost krajského zastupitelstva. Připomínají i to, že politické strany inkasují peníze za zastupitelské mandáty, což v obcích není.

Pro schválení ústavního zákona jsou ve sněmovně potřebné hlasy nejméně 120, tedy tří pětin poslanců. Sociální demokraté, babišovci, komunisté, lidovci a Úsvit mají 158 hlasů. Ústavní zákon by ale musel třípětinovou většinou schválit i Senát, a to ve stejném znění. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …