Poslanci dnes mají jednat o finanční ústavě a stavebním spoření

06.02.2013 6:04

Poslanci by se dnes měli zabývat návrhem takzvané finanční ústavy, která zejména zavádí maximální limit pro státní dluh. Projednávat by měli i vládní novelu zákona o stavebním spoření, která zavádí účelovost státní podpory. Bude ji možné použít pouze na bydlení a zajištění na důchod.

Poslanci dnes mají jednat o finanční ústavě a stavebním spoření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Takzvaná finanční ústava, tedy návrh ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti, stanoví například, že pokud veřejný dluh stoupne na 50 a více procent hrubého domácího produktu, bude muset vláda požádat Poslaneckou sněmovnu neprodleně o vyslovení důvěry. Vláda by měla aktivní opatření uskutečnit již při překročení hranice veřejného dluhu 40 procent HDP.

Mezinárodní spolupráce finančních úřadů

Novela zákona o stavebním spoření má umožnit i běžným bankám, aby tento produkt nabízely. Stavebním spořitelnám se změna nezamlouvá. Návrh také zavádí účelovost státní podpory. Bude možné ji použít pouze na bydlení nebo na důchodové připojištění.

V prvním čtení by dnes také měli poslanci posuzovat zákon, který dává nová pravidla pro mezinárodní spolupráci finančních úřadů při vybírání daní. Sociálním demokratům vadí, že vláda s tímto návrhem nepředložila také prováděcí zákon.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…