Poslanci navrhovali státní vyznamenání: Na seznamu je plukovník Koudelka, profesora Berana vyškrtli

02.06.2021 21:15

Dolní komora schválila seznam sněmovních kandidátů na státní vyznamenání, nově čítá celkem 34 jmen. Původní předběžná listina z výboru obsahovala 44 lidí. Poslanci hlasovali o adeptech zvlášť, některé zamítli, jiné přidali. Prezidentu Zemanovi například navrhli vyznamenat ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku. Mezi těmi, které ze seznamu naopak vyškrtli, je epidemiolog Jiří Beran, píší Novinky.

Poslanci navrhovali státní vyznamenání: Na seznamu je plukovník Koudelka, profesora Berana vyškrtli
Foto: archiv
Popisek: Michal Koudelka, ředitel Bezpečnostní informační služby

Mezi adepty na medaili Za zásluhy poslanci zařadili ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku. Nutno připomenout, že prezident Miloš Zeman jej už šestkrát odmítl jmenovat do hodnosti generála. Kontrarozvědku, která ve svých zprávách opakovaně upozorňuje na nebezpečí ruských či čínských špionů, prezident často kritizuje.

Šéf BIS si návrhu na vyznamenání váží. „Je to čest pro mě i celou BIS. Jsem hrdý na své kolegy, kteří dlouhodobě odvádějí vynikající práci pro Českou republiku,“ reagoval na sněmovní návrh formou tweetu.

Na nejvyšší státní vyznamenání, Řád bílého lva, navrhla Sněmovna prezidentovi kosmonauta Vladimíra Remka či posmrtně filozofa Jana Sokola.

Naopak poslanci ze seznamu kandidátů na medaili Za zásluhy vyřadili epidemiologa Jiřího Berana, který je znám především svými výstupy v médiích, kde se v uplynulém roce vyslovoval proti některým plošným opatřením vlády, proti nošení roušek či proti očkovací strategii.

Původní zdroj ZDE.

Poslanci z toho samého seznamu kandidátů vyřadili také epidemiologa Petra Smejkala a Eliota Warda Higginse a Christa Grozeva z investigativního webu Bellingcat.

Dále zamítli navrhnout na nejvyšší státní vyznamenání někdejšího československého prezidenta Ludvíka Svobodu in memoriam a bývalého generálního tajemníka Severoatlantické aliance George Robertsona.

Dolní komora také neschválila snahu Pavla Žáčka (ODS), aby mezi kandidáty na medaili Za hrdinství figurovala šestice členů protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů. 

Konečné rozhodnutí je na prezidentovi Miloši Zemanovi, který návrhům Sněmovny, ale také Senátu a vlády může, ale nemusí vyhovět.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…