Poslanci projednají omezení pomoci uprchlíkům z Ukrajiny

31.05.2022 6:30

Poslanci by dnes měli projednat omezení pomoci uprchlíkům z Ukrajiny po ruské vojenské invazi. Vláda navrhla, aby Sněmovna schválila předlohu zrychleně ve stavu legislativní nouze.

Poslanci projednají omezení pomoci uprchlíkům z Ukrajiny
Foto: Radim Panenka
Popisek: Ukrajinští Romové na pražském hlavním nádraží

Už ráno ji posoudí bezpečnostní výbor. Řádná schůze dolní komory začne odpoledne. Opět se očekává diskuse o návrhu programu.

Vládní úpravy zákona zvaného "lex Ukrajina" by měli poslanci projednat jako první bod schůze. Předloha mimo jiné předpokládá, že běženci s bezplatným ubytováním, stravou a základními hygienickými prostředky už nebudou pobírat pětitisícovou humanitární dávku. Od druhého měsíce bude tato podpora navíc svázána s trvalým pobýváním v Česku, což má zabránit takzvané dávkové turistice. Zdravotní pojištění bude stát hradit uprchlíkům vyjma dětí a seniorů nejvýše tři měsíce ve snaze motivovat je k zaměstnání.

Předloha také zpřísňuje některá pravidla dočasné ochrany, výslovně z ní vyjme obyvatele Evropské unie. Úřady budou moci posuzovat žádost o ochranu až dva měsíce, naopak běženci budou muset hlásit změnu pobytu do tří pracovních dnů. Návrh počítá také s tím, že Česko i po skončení nouzového stavu nebude vydávat víza a povolení k pobytu Rusům a Bělorusům.

Po předloze "lex Ukrajina" by se poslanci měli zabývat podle navrhovaného programu předlohami ve druhém čtení, které je určeno pro podávání pozměňovacích návrhů. Jde například o regulaci platforem pro sdílení videonahrávek typu YouTube a o zákaz některých jednorázových plastových výrobků. Kvůli pozdnímu začlenění evropské směrnice o pravidlech pro videonahrávkové platformy už Česko čelí spolu s další čtveřicí členských států žalobě, kterou podala Evropská komise. Zda se Sněmovna k návrhům ve druhém čtení dnes dostane, ale není jisté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…