Poslanci rázně odmítli nápad, aby prezident směl navrhovat zákony. Zeman je bude těžko chodit obhajovat do Sněmovny, posmíval se Pirát Michálek

18.10.2019 8:32

Prezident Miloš Zeman chce posílit pravomoci hlavy státu. Po poslancích chce, aby mu umožnili navrhovat zákony. Zákonodárci zatím s takovou změnou v Ústavě ČR nesouhlasí, informuje server Echo24.cz.

Poslanci rázně odmítli nápad, aby prezident směl navrhovat zákony. Zeman je bude těžko chodit obhajovat do Sněmovny, posmíval se Pirát Michálek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

V současné době má prezident možnost předkládat návrhy neformálně přes některé poslance nebo přes vládu. O nápadu, že by prezident mohl mít zákonodárnou iniciativu a mohl by předkládat návrhy zákonů, hovořil Zeman při schůzce se sociálnědemokratickou poslankyní Kateřinou Valachovou, podle které prezident argumentoval tím, že tuto pravomoc měli prezidenti v minulosti, a jeho zájem je podpořený z hlediska historie naší Ústavy.

Podporu Zeman našel zatím u části poslanců, hlavně z řad KSČM a SPD. Podle některých zástupců opozice je však takový návrh nesystémový, zvlášť v českém parlamentním systému. „Rozhodně se nechceme do této praxe vracet,“ uvedl pro Echo24 Marek Benda (ODS) s tím, že by se neměly posilovat prezidentské pravomoci a směřovat k jinému ústavnímu uspořádání.

Ani předseda KDU-ČSL nevidí důvod rozšiřovat možnosti legislativní iniciativy. „Místo prezidenta je na konci legislativního procesu, kdy zákony podepisuje,“ zdůraznil.

Pirátská strana by podmínila rozšíření pravomocí tím, že by prezident musel chodit obhajovat své zákony do Sněmovny a také se účastnit interpelací. „Už teď pan prezident chodí do Sněmovny zřídka, tak by zde asi těžko obhajoval zákony,“ poukázal předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Podle člena komise pro Ústavu Jana Farského prezident už dnes vstupuje do legislativního procesu, kdy například opakovaně podpořil zákon o prokazování majetku.

Změnu projednají obě komory Parlamentu ve výborech během listopadu. V případě, že by se návrh dostal na stůl zákonodárcům, musel by získat podporu kvalifikované většiny, tedy minimálně 120 poslanců a tří pětin přítomných senátorů.


 

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…