Poslanci schválili návrh z pera SPD. Ve velkých prodejnách má být více jak polovina potravin z Česka

20.01.2021 19:50

Sněmovna dnes schválila pozměňovací návrh SPD, který má zavést povinný procentuální podíl základních potravin, které se produkují v České republice. Od roku 2022 má být v prodejnách nad 400 metrů čtverečních 55 procent vybraných potravin z české produkce. Změnu zákona o potravinách ještě musí schválit Senát a prezident Miloš Zeman.

Poslanci schválili návrh z pera SPD. Ve velkých prodejnách má být více jak polovina potravin z Česka
Foto: Repro Facebook
Popisek: Šéf SPD Tomio Okamura a europoslanec Ivan David

„EU se k nám místo potravin vozí často „biologický odpad". Od dob dohody České republiky s EU, kterou si na nás vynutil Brusel, je možné k nám dovážet a našim občanům v supermarketech prodávat jako „potraviny" i věci, které jsou svým složením horší než ty, které se prodávají ve stejných obalech na západě od nás. Novela zákona umožní našim regionálním výrobcům potravin prosadit se lépe na domácím trhu a napomáhá také k udržení zaměstnanosti na českém venkově,“ uvedl před jednáním na facebooku předseda SPD Tomio Okamura. 
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 
Pro zákon hlasovalo 66 ze 103 přítomných poslanců. Pro se vyjádřilo SPD, ČSSD, ANO, KSČM a tři nezařazení poslanci. Dá se však očekávat, že o schválení zákona se ještě bude bojovat, před jeho zavedením varuje například Hospodářská komise, podle které je to krok v rozporu s právem Evropské unie.
 

Anketa

Kdo ze zpěváků anebo zpěvaček má vliv na Vaše postoje?

hlasovalo: 3939 lidí
„Varováním pro zákonodárce by měla být i výzva některých unijních států adresovaná předsedovi Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Jaroslavu Faltýnkovi, v němž upozorňují, že povinné kvóty na tuzemské potraviny jsou vysoce diskriminační,“ řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.
 
Podle europoslance SPD Ivana Davida jde o novelu, která má alespoň částečně napravit znevýhodnění českých zemědělců v obchodních vztazích v Evropské unii, ty jsou podle Davida vším jiným, jenom ne volným trhem.
 
„Novela se týká 120 základních položek, které jsou jen jedním procentem nabízených druhů zboží. Je tedy nestoudnou lží, že má být do České republiky omezen dovoz tropického ovoce, rýže a vynikajících zahraničních krajových specialit, které se v České republice neprodukují. Za to má být omezen dovoz často nekvalitních dlouho skladovaných a dovážených přebytků masa, ovoce, zeleniny a dalších produktů, které si u nás umíme vyprodukovat sami,“ říká Ivan David. 
 
Odpůrci prý argumentují tím, že Evropská unie zákon stejně zakáže. „Ano, můžeme narazit, ale pokud Evropská komise nenarazí na odpor a budou jim vstřícně vyklízeny pozice, budeme se propadat do ještě horšího koloniálního postavení. Jedině pokud narazí na odpor, mohou být donuceni alespoň částečně narovnat podmínky údajně jednotného volného trhu. Dokud jsme v Evropské unii, nemůžeme dosáhnout víc,“ uzavřel David. 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…