Poslanci se dohodli, že si odhlasují zvýšení platů o 7.500 Kč. Vláda přitom navrhla růst jen o 600 korun

20.11.2014 6:57

Poslanecké kluby předjednaly zvýšení platů zákonodárců, včetně poslanců, od příštího roku o 7.500 korun. V dnešním vydání to píší Hospodářské noviny (HN). Kdyby se kluby nedohodly, platy by stouply automaticky o více než čtvrtinu, tedy zhruba o 15.000 korun. V předchozích letech byly platy zákonodárců sníženy a zmrazeny.

Poslanci se dohodli, že si odhlasují zvýšení platů o 7.500 Kč. Vláda přitom navrhla růst jen o 600 korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Platy určuje platová základna, která byla ale v posledních letech až do konce letošního roku zmrazena. Pokud by poslanci nezměnili zákon, prezidentovi, členům vlády, poslancům a senátorům by se zvýšily platy od ledna skokově o 26 procent. Podle HN ale poslanecké kluby předjednaly dohodu na růstu o 14,4 procenta, takže by základní plat zákonodárce odpovídal 2,5násobku průměrné mzdy.

Základní plat poroste postupně po čtyři roky. Dostane se tak na úroveň, kde byl před deseti lety, tedy než začalo snižování a zmrazování, a to na 2,75násobek průměrné mzdy, píše deník.

Dnes se sejde rozpočtový výbor sněmovny, který má jednat právě o platech ústavních činitelů. Zabývat se bude i vládní novelou, která navrhuje růst o jedno procento - asi 600 korun.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…