Poslanci se sejdou z podnětu čtyř opozičních stran příští čtvrtek

04.09.2020 6:50

Poslanci se sejdou na mimořádné schůzi svolané z podnětu opozičních ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN příští čtvrtek dopoledne, informoval sněmovní web. Návrh programu schůze čítá osm bodů. Patří k nim i vládní návrh na zavedení paušální daně pro některé živnostníky a senátní předloha o jednorázovém příspěvku krajům 500 korun na obyvatele, což by jim nahradilo výpadek daňových příjmů v souvislosti s epidemií koronaviru.

Poslanci se sejdou z podnětu čtyř opozičních stran příští čtvrtek
Foto: Hans Štembera
Popisek: První zasedání poslanecké sněmovny po prázdninách

Občanští demokraté chtějí prosadit prodloužení odpuštění sociálních odvodů pro živnostníky a malé firmy do konce roku. V návrhu programu je také lidovecká předloha, která by v některých případech zjednodušila postup pravidelné výměny průkazu osoby se zdravotním postižením. TOP 09 chce podle dnešní tiskové zprávy debatovat o podpoře živé kultury.

V návrhu programu je dále poslanecký návrh na zvýšení hranice pro odvod zdravotního a sociálního pojištění z odměn z dohod o provedení práce, za nímž stojí Dominik Feri (TOP 09). Další předloha poslanců STAN se týká zmírnění podmínek nároku na ošetřovné. Nebylo by k němu nutné potvrzení školy o jejím uzavření, pokud by byla zavřená na základě plošného mimořádného opatření vlády.

Schůze se nakonec nemusí konat, pokud Sněmovna neschválí její navrhovaný program. Skepticky se k podpoře programu vyjádřili odpoledne předseda Sněmovny Radek Vondráček z vládního hnutí ANO i místopředsedy dolní komory a šéf KSČM Vojtěch Filip. Komunisté ve Sněmovně kabinet ANO a ČSSD tolerují.

V návrhu programu naopak není lidovecký návrh na zvýšení důchodů o 500 korun měsíčně za každé vychované dítě, jak to stálo v opoziční tiskové zprávě. Sněmovna dostala tuto předlohu koncem srpna. Nejprve se k ní má vyjádřit vláda, jež na to má měsíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

15:00 Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Podle komentátora bychom se neměli cítit útoky primitivů, jako je P…