Poslanec ČSSD brání vojenský újezd v Brdech. Ministr při jeho zrušení prý porušil dohodu

21.11.2013 21:40

Vláda v demisi Jiřího Rusnoka navrhuje zrušit vojenský újezd v Brdech. Proti tomuto kroku se ale bouří poslanec za sociální demokracii Richard Dolejš. V jeho vyjádření, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, uvádí, že takto závažná rozhodnutí nemůže činit vláda v demisi.

Poslanec ČSSD brání vojenský újezd v Brdech. Ministr při jeho zrušení prý porušil dohodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath a Richard Dolejš

Dolejš proto plánuje po ustavení nové vlády iniciovat jednání s novým ministrem obrany s požadavkem na stažení příslušného návrhu zákona a přehodnocení tohoto záměru. Předložení zákona je podle jeho názoru navíc v příkrém rozporu s předchozí dohodou učiněnou mezi ministrem obrany Vlastimilem Pickem a stínovým ministrem obrany za ČSSD Janem Hamáčkem. Ta spočívala v ujištění ze strany ministra Picka, že současná vláda v demisi nebude v procesu rušení vojenského újezdu pokračovat a nebude dále činit žádné zásadní kroky.

„Mám pocit, že Ministerstvo obrany podlehlo v této věci tlakům developerských lobbistických skupin, jejichž aktivity by mohly být pro zdejší oblast značně negativní. Rád bych se v této věci mýlil,” nechal se slyšet Dolejš.

Celý text Richarda Dolejše ZDE.

Jeho postoj se opírá i o nevoli starostů devatenácti obcí, sousedících s hranicemi vojenského újezdu Brdy. Kromě obav z možných budoucích neprůhledných developerských aktivit v oblasti po zrušení újezdu, ochrany přírody a vodních zdrojů, kritizují rovněž chabou argumentaci Ministerstva obrany, zatajování informací a arogantní způsob komunikace se samosprávami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…