Poslanec Huml viděl spis na Babiše a Faltýnka. A toto se v něm dočetl

27.08.2017 21:30

Stanislav Huml z ČSSD byl jedním z prvních zákonodárců, kteří nahlédli do spisu případu Čapí hnízdo, k němuž policie žádá o vydání poslanců hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Huml prozradil, co ve spisu hledal a jak přísně je střežen.

Poslanec Huml viděl spis na Babiše a Faltýnka. A toto se v něm dočetl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Poslanec Stanislav Huml (ČSSD) jako jeden z prvních zákonodárců nahlédl do policejního spisu o firmě Čapí hnízdo, na jehož základě strážci zákona žádají o vydání poslanců z hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Spis prý čítá asi tři tisíce stran a Huml si přečetl jen zlomek materiálu. Serveru Lidovky.cz prozradil, že hledal jednu konkrétní informaci, kterou také získal.

Celý článek naleznete zde.

Huml zdůraznil, že poslanci nenahrazují soud a nevidí důvod se k případu nějak vyjadřovat. Jednu věc ovšem ocenil. Policisté spis prakticky nedávají z ruky, což mu přijde zcela v pořádku a korektní.

„Nedivím se. Bylo mi příjemné, že jsme spis přímo neobdrželi, protože abychom pak byli obviňováni, že jsme pustili nějaké informace z toho spisu, to mi přijde zbytečné. To řízení je neveřejné, je to ještě před tímhle obviněním. Je obrovský rozdíl mezi prověřováním a postupem po zahájení trestního stíhání vůči konkrétní osobě, tedy po sdělení obvinění. Nikdo nás tedy nebude obviňovat z pouštění informací. Tento postup mi v tomhle směru vyhovuje. I z pozice bývalého policisty považuji postup policie za korektní,“ prohlásil Huml.   

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Spis neustále hlídá policista, který dbá na to, aby si poslanci spis nebo části spisu nijak nekopírovali. Mohou si vzít s sebou jen papír a tužku a dělat si poznámky. Humlovi to ale stačilo, protože si chtěl udělat jasno především v časové chronologii případu, a také si jasno udělal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…