Poslanec ODS: Bárta může znovu do vlády, až skončí s ABL

17.04.2011 11:51

Odstupujícímu ministru dopravy Vítu Bártovi (VV) v poslední době zřejmě do smíchu příliš není. V televizních diskuzích si však zvykl na mnohé dotazy reagovat právě hurónským řehotem. Spoludiskutující poslanec ODS Marek Benda trval na rozdělení Věcí veřejných a agentury ABL. Pokud by toto Bárta zvládl, mohl by se podle Bendy vrátit do vrcholné politiky.

Poslanec ODS: Bárta může znovu do vlády, až skončí s ABL

Jedna z nejsledovanějších postav současné politické krize, odstupující ministr dopravy Vít Bárta (VV) je v poslední době velkým terčem hledáčku médií. Zavítal do nich i v neděli, kdy byl spolu s poslancem ODS Markem Bendou hostem nedělní Partie TV Prima.

Tu zahájil moderátor Jan Punčochář z vesela. "Na úvod bych měl asi upozornit, že kamery ve studiu vás nahrávají...," učinil narážku na kompromitující nahrávky z minulých dnů.

SLEDUJEME témata vládní krizenahrávka Kočí a peníze za mlčení ve VV

Odcházejícího šéfa dopravy Bártu tím velmi rozesmál, politik tak stejně jako v minulém týdnu v Otázkách Václava Moravce propukl v hrdelní smích. Taktéž usměvavý Benda sarkasticky poznamenal, že na nahrávání už je zvyklý.

Po odlehčeném úvodu ale už pokračovala vážná debata, v níž smích politiky na čas přešel. Na přetřes totiž přišla vládní krize a její příčiny. A na těch se hosté Partie neshodli.  

Bárta vyprávěl, Benda se ošíval 

Zatímco odstupující ministr dopravy jako její hlavní příčinu označil vnitrostranický puč Kristýny Kočí, Jaroslava Škárky atd., občanský demokrat jen kroutil hlavou.

"Proč se ošíváte?" otázal se viditelně nervózního Bendy Punčochář. Poslanec následně vysvětlil, že chování a odchod jednotlivých poslanců VV rozhodně za počátek krize nepovažuje.

SLEDUJEME téma ABL 

"Podstatou  krize je problém podnikatelského záměru ABL a pana Bárty," připomněl Benda text MF Dnes, který na onen plán na konci minulého týdne upozornil.

Víta Bártu tak přiměl k rozsáhlému líčení vztahu, či spíše nevztahu mezi ABL a VV. Politik mnohokrát opakovanými frázemi opakoval, že mezi firmou a stranou neexistují žádné zakázky. Debatu se tak snažil převést na domnělé kmotry z ODS, kteří prý Kristýně Kočí "vymyli mozek", čímž krizi rozpoutali.

Koaliční partner z ODS však připustil, že Bárta, který momentálně čeká na přijetí své demise prezidentem, by se do vlády mohl vrátit. "Pokud se dokáže pan Bárta naprosto odtrhnout od ABL, tak se může do vrcholné politiky vrátit," uvedl poslanec ODS.

Se smíchem jde všechno líp 

"Teď to vypadá, že chcete rozložit poslanecký klub ODS," obvinil Bártu moderátor. Tím politika rozesmál snad ještě více než z kraje pořadu. Bendovi ale příliš k smíchu nebylo. Několikrát jen zopakoval, že problémy vládní koalice nevychází z  ODS, nýbrž jak z propojení ABL a VV, tak z vnitropartajních půtek této strany.

K tématu:
John: Kristýno Kočí, vrať se do chléva
Kočí jako Sabina. Zrádce národa. Zmiz ze sněmovny, množí se hlasy
Posudek na Bártu: Má snahu a vůli. Také kauzu ABL a svůj hlas 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …