Poslanec ODS vzesl podezření nad Babišem: Padl ředitel NCOZ, padl ředitel GIBS, pak i ředitel Krajského ředitelství v Praze...

22.11.2018 21:09

Místopředseda poslaneckého bezpečnostního výboru Pavel Žáček z ODS ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu konstatoval, že by se poslanci měli zabývat kauzami premiéra Andreje Babiše (ANO). Veřejnost to podle Žáčka očekává. Babiš vyměnil ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů, byl vyměněn i šéf Národní centrály boje proti organizovanému zločinu (NCOZ). Proč asi, ptal se zákonodárce. A nabídl odpověď.

Poslanec ODS vzesl podezření nad Babišem: Padl ředitel NCOZ, padl ředitel GIBS, pak i ředitel Krajského ředitelství v Praze...
Foto: Archiv P. Žáčka
Popisek: Pavel Žáček

Žáček navrhoval, aby se bezpečnostní výbor zabýval otázkou vyšetřování kauzy Čapí hnízdo a údajného únosu premiérova syna Andreje Babiše mladšího na ukrajinský poloostrov Krym. Chtěl slyšet, proč se možným únosem premiérova syna zabývala policie na Praze 1, a ne Národní centrála proti organizovanému zločinu, když šlo o takto exponovanou osobu. Se svým požadavkem však Žáček neuspěl. Výbor se kauzou Čapí hnízdo odmítl zabývat.

Žáček je přesvědčen, že by se tím poslanci měli zabývat. „Občané očekávají, že budeme aktivní,“ prohlásil. „Položme si otázku, proč jel syn premiéra na Krym, proč nejel třeba do Prahy, kde mohl podat vysvětlení k té kauze,“ pokračoval poslanec. Zákonodárce má pochybnosti také o tom, zda se policie věnovala údajnému únosu premiérova syna opravdu naplno. To by měla prověřit Generální inspekce bezpečnostních sborů, která však má nového šéfa, a Žáček si ani u inspekce není jist, zda dělá vše, co má.

„Jak si myslíte, že to vnímají ti policisté? Padl ředitel NCOZ, padl ředitel GIBS, pak i ředitel Krajského ředitelství v Praze,“ vypočítával sporné body Žáček. Právě s ohledem na ně má dojem, že by se premiér Babiš mohl pokoušet ovlivnit vyšetřování vlastní kauzy.

„Položme si otázku, proč by jinak pan premiér tyto změny dělal, když je v takovéto problematické situaci,“ poznamenal Žáček. „My vlastně nevíme, kdy mluví jako premiér a kdy mluví jako soukromá osoba, která je trestně stíhaná a která v zájmu své obhajoby může říkat i nepravdu,“ pokračoval.

Jako vystudovaný novinář se Žáček domnívá, že potřebujeme svobodně uvažující novináře, kteří nespadají pod nějaký konglomerát. Reportáž Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka Televize Seznam sice nebyla bezproblémová, ale to nemění nic na tom, že nezávisle pracující investigativní novináře potřebujeme.

Nakonec přidal pár slov k pátečnímu hlasování o nedůvěře Babišově vládě. Rozhodnutí ČSSD odejít při hlasování ze sálu téměř jasně ukazuje, že Babišova vláda přežije, ale podle Žáčka má pokus opozice o vyslovení nedůvěry smysl. Opozice prý musí upozornit na to, že to, co se dnes v Česku odehrává, je velmi nestandardní.

Své vystoupení uzavřel prohlášením, že se nevzdává myšlenky, že by některým poslancům ANO mohlo vadit chování premiéra Babiše natolik, že se vysloví pro pád kabinetu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…