Poslanec Zahradníček (KSČM): Bylo otázkou času, kdy si vládní koalice naběhne

27.05.2015 14:39

Pole očekávání ustála Sobotkova vláda hlasování o důvěře. Jak ale střetu zájmů Andreje Babiše zamezit? A jak v porovnání s předchozí vládou hodnotí současnou koalici? O tom, ale také o kvótách pro přerozdělování uprchlíků či o naplňování minských dohod jsme hovořili s Josefem Zahradníčkem. A neopomněli jsme ani další bezpečnostní hrozby, jejich rizika a možná řešení.

Poslanec Zahradníček (KSČM): Bylo otázkou času, kdy si vládní koalice naběhne
Foto: archiv
Popisek: poslanec KSČM Josef Zahradníček

Komunisté se při včerejším hlasování o nedůvěře vládě zdrželi hlasování. Podle slov předsedy Vojtěcha Filipa (KSČM) jste nechtěli, aby se k vládě vrátily ODS a TOP 09. V čem vidíte hlavní pozitiva současné vlády oproti té předchozí?

KSČM vládě důvěru nedala, ale nechápu, proč je v současné době kolem ní tolik pokřiku. Porovnávat výsledky vládnutí doporučuji až při dalších volbách. Pokud vláda svůj post obhájí, asi byl volič s ní spokojen. Pokud ne, z voleb vzejde nová vládnoucí garnitura. Příklad relativního spokojeného vládnutí a spolupráci můžeme vidět v některých krajích. (ČSSD – KSČM)

Hlavním impulzem pro vyvolání hlasování bylo prodloužení daňové podpory biopaliv, z čehož bude podle TOP 09, ODS a Úsvitu profilovat zejména Oferta, a upozorňují tak na jasný střet zájmů Andreje Babiše. Je či není podle vás ministr financí ve střetu zájmů?

Pokud by se nenašla biopaliva, tak by se našlo něco jiného. Bylo jenom otázkou času, kdy si vládní koalice takzvaně naběhne. Střety zájmů poslanců nechci nijak komentovat...

Andrej Babiš čelí ale kritice ze střetu zájmů od počátku. Vláda sice slíbila přijmout zákon, kterým by situaci řešila, dosud se tak ale nestalo. Máte pro to vysvětlení? A nezvažujete jako nejsilnější opoziční strana předložit vlastní návrh?

Voliči ve volbách rozdali karty. Vzniklá koalice přece věděla, proč sestavila vládu tak, jak ji sestavila. Po roce a půl může volič hodnotit, jak se naplňuje jeho představa o budoucnosti ČR. 

Jak se díváte na rozpory v koalici mezi Babišem a Sobotkou? Domníváte se, že vydrží celé volební období?

Dívat se na rozpory v koalici a klást si otázku, zda vydrží celé volební období, je tak asi vše, co můžeme v současné době s dosavadním rozložením sil v PS PČR dělat. Určitá změna může nastat podle mého názoru, pokud se vládní strany začnou „chovat“ jako poslanci hnutí Úsvitu.

Ve sněmovně jste členem bezpečnostního výboru. Jak nahlížíte na současnou debatu kolem kvót pro přerozdělování uprchlíků jednotlivým členským zemím EU? A jak by se Evropa měla k masivní imigraci ze severu Afriky zachovat? Přijímat a pomáhat všem, nebo se zcela uzavřít?

Mám za to, že se ČR na tomto stavu na severu Afriky sice svým způsobem podílela, ale neměla z toho už nijak velký a hmatatelný prospěch. Ten, kdo se rozhodl a kdo se přímo podílel na rozvratu a na změně režimů v těchto zemích, si měl uvědomit také důsledky svých kroků. Při vyhodnocování této situace je zřejmé, že žádné kvóty nic nevyřeší. Evropa nemůže přijmout miliony občanů zemí, které byly nesmyslně rozvráceny a bombardovány státy z Evropy a USA. Ptal se někdo uprchlíků, proč ze svých zemí utíkají? Proč nemohou žít tam, kde se narodili a kde je jejich domov? Pomoc vidím v odzbrojení různých, proti sobě bojujících skupin. Zákazu dovozu zbraní. A pomáhat jednotlivým zemím přímo v daném území. To je zajištění základních potřeb občanů přímo v jejich obcích, městech a státech.

Miloš Zeman odhaduje, že do konce roku budou zrušeny protiruské sankce. Putim horuje za vyplnění minských dohod „do posledního písmene“. Je zrušení sankcí do konce roku reálné? Bude tudíž mír na Ukrajině?

Mám za to, že budoucnost světa je pouze a pouze v dohodě všech zemí. Žádné sankce nikdy nic nevyřešily a nevyřeší. Je to pouhé přilévání oleje do ohně. Co říká pan Zeman, je sice pěkné, ale je třeba se také zeptat, jaký to má vliv na dění ve světě.

Jaké by měly být další kroky Evropské unie a NATO vůči Rusku?

Mám za to, že se Rusko obejde bez Evropské unie. Obejde se Evropská unie bez Ruska.

Bezpečnostním problémem je ale i terorismus. Poměrně zásadním způsobem se rozcházejí vize prezidenta a ministra zahraničí, jak s Islámským státem bojovat. Ministr zahraničí odmítá vytvoření společných jednotek bojujících proti teroristům, jelikož je přesvědčen, že by to situaci nepomohlo. Na jakou strnu se přikláníte vy sám? A mělo by se podle vás Česko do konfliktu více zapojit? Nehrozí tím, že se vystavíme většímu nebezpečí?

A jsme opět u toho. Kdo podporuje terorismus a kdo z něho měl a má prospěch. Je to na dlouhé povídání. Jsem pro to, aby se země světa rozumným způsobem domluvily. Pokud nebude společný zájem a postup, budeme stále svědky pořád se opakujících obranných akcí utlačovaných a zneužívaných určitých skupin obyvatel některých zemí, které nemají ze svého pohledu  to, co by měly mít a na co mají přirozený nárok. Jsme svědky toho, že konfliktů neubývá, ale přibývá, a tím se naše vlast vystavuje i většímu nebezpečí. To je realita.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…