Poslankyně Černochová odpovídala čtenářům: Vyrovnání s církvemi bylo zcela přiměřené, vláda se jen snaží o laciné body

19.02.2019 20:05

Z PROFILŮ Poslankyně Jana Černochová usedla k počítači a odpověděla na otázky čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Obula se do premiéra Andreje Babiše (ANO), pár slov přidala na téma čínské společnosti Huawei a nevynechala ani otázku šíření dezinformací v Česku. Důrazně se také zastala církví.

Poslankyně Černochová odpovídala čtenářům: Vyrovnání s církvemi bylo zcela přiměřené, vláda se jen snaží o laciné body
Foto: osobní archiv
Popisek: Jana Černochová

Jana Černochová tvrdě zkritizovala záměr vlády zdanit finanční náhrady majetkového vyrovnání státu s církvemi. Pro tento nápad hlasovali hnutí ANO Andreje Babiše, komunisté, ČSSD a hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. A podle Černochové je tento plán od začátku až dokonce naprosto špatně.

„Vyrovnání s církvemi bylo podle mého názoru přiměřené a ve výši, která je daleko nižší než částky, jež zaznívaly v minulosti. Hodnota vyplácených peněz byla určena na základě majetku, který není možné vydat. Samozřejmě jeho hodnota je v průběhu času různá a každý na ni může mít svůj názor. Bylo proto hledáno nějaké kompromisní řešení. Snaha o zdanění těchto peněz je jen snahou o laciné politické body. Toto téma je podle mého již uzavřenou kapitolou a je dobře, že na vyrovnání po více než 20 letech došlo,“ zdůraznila Černochová.

Čtenářům serveru ParlamentníListy.cz připomněla, že majetkové vyrovnání státu s církvemi umožní definitivně provést odluku státu s církvemi. Dodnes totiž platí, že stát na chod přispívá.

Souboj církví a vládní koalice ANO a ČSSD podpořené komunisty ještě nekončí. Zákon o zdanění restitucí může odmítnout Senát a poslední slovo bude mít prvděpodobně až Ústavní soud ČR.

Stranou pozornosti paní poslankyně nezůstal ani spor o čínskou společnost Huawei. Představuje hrozbu pro Českou republiku, jak tvrdí Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, nebo firma nebezpečná není, což tvrdí především komunisté? Černochová má za to, že odpověď na tuto otázku dostaneme až časem.

V obecné rovině však dodala, že každá technologická společnost má přístup k velkému objemu dat uživatelů a záleží na ní, jak se k tomu postaví. „Nemám důvod zpochybňovat zpravodajské služby a nebudu tak činit. Důvěřuji jim, že svá tvrzení mají opřena o důkazy,“ napsala Černochová.

Pár slov přidala i k popularitě ODS mezi voliči. Jak je možné, že se ODS sice stabilně drží okolo 12 procent, ale šéf hnutí ANO se stabilně drží nad 30 procenty? Černochová to přičítá skutečnosti, že ANO vládne zrovna v letech, kdy se české ekonomice daří, z čehož profituje i Babišova vláda. V takové situaci si vláda může dovolit rozhazovat peníze a slibovat velké slevy na jízdném a tak podobně.

„To je asi to nejpodstatnější. Zároveň je třeba vidět, že marketing hnutí ANO a jeho politika je velmi pružná a sliby se slibují a mění ze dne na den. Je zjevné, že za dobu působení se proměnil elektorát ANO a že jeho cíle je opřít se každou chvíli o jiné voličské skupiny. Zkrátka naslibovat všechno všem. To si standardní a odpovědná demokratická strana nemůže dovolit. Věřím, že lidé jednou pochopí, že chytrý marketing ještě neznamená odpovědnou správu země,“ upozornila politička.

Nakonec se věnovala i šíření dezinformací ve veřejném prostoru. Dáma má za to, že je třeba zasahovat proti webům, které porušují zákon, to znamená svým obsahem nabádají ke spáchání trestného činu a tak podobně. Pokud jde o dezinformace, těm je třeba čelit především lepším vzděláváním občanů Česka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…