Poslankyně za STAN dělá dál starostku. Nabonzovali z TOP 09

27.01.2022 8:02

Zatímco koalice SPOLU, tedy koalice ODS, lidovců a TOP 09, nadále drží pohromadě a vystupuje jednotně, ve druhé koalici, v koalici Pirátů a STAN, to stále častěji skřípe. Nejprve kvůli financování hnutí STAN, pak kvůli cestě poslance Jana Farského do USA. A teď vyplul na světlo další problém. Zdá se, že Starostové a nezávislí otevřeně porušují smlouvu, kterou před volbami podepsali s Piráty.

Poslankyně za STAN dělá dál starostku. Nabonzovali z TOP 09
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Bartoš s Vítem Rakušanem v Pardubicích

Podle informací Deníku N hnutí STAN porušuje smlouvu, kterou jeho zástupci, Vít Rakušan a Jan Farský, podepsali s Piráty. Ačkoli se obě strany zavázaly, že nebudou kumulovat funkce starostů a poslanců, u hnutí STAN někteří zákonodárci dodnes sedí na obou židlích - té poslanecké, i té starostenské.  

Týká se to např. poslankyně Petry Quittové (STAN), která je zároveň starostkou městské části Brno - Černovice.

Není přitom bez zajímavosti, že na to, že Starostové a nezávislí porušují smlouvu s Piráty, upozorňují členové TOP 09, kteří na celostátní úrovni sedí a Piráty a Starosty ve vládní koalici.

„Na posledním zasedání zastupitelstva jsme se ale dozvěděli, že tomu tak nebude a paní starostka si ponechá tuto funkci a bude ji vykonávat jako uvolněná zastupitelka,“ stojí v dopise adresovaném poslancům, který podepsal člen zastupitelstva Ladislav Kotík. Ten v komunálních volbách kandidoval za uskupení Společně pro Černovice a je členem TOP 09, tedy další vládní strany.

Quittová dala najevo, že chce situaci řešit, ale už neodpověděla na otázku, jak přesně.

Podobný problém má Tomáš Müller (STAN) z Olomouckého kraje, jenž je uvolněným starostou v obci Nová Hradečná a zároveň krajským zastupitelem. A dává najevo, že si obě funkce ponechá.

„Máte pravdu, že bych měl mít jednu neuvolněnou funkci. Máme na obci rozdělané projekty a byl jsem požádán současnou starostkou, abych jí byl nápomocen,“ řekl Deníku N. Nechává si také pozici krajského zastupitele. „Nabídl jsem to místo k dispozici, zatím byla shoda v klubu, že to necháme být a uvidíme,“ doplnil.

Naproti tomu dnešní ministr školství Petr Gazdík (STAN) se svých pozic v komunální politice vzdal.

Zákon přitom kumulaci funkcí nezakazuje a je na každém politikovi, jak se k souběhu více funkcí postaví. Zda je přesvědčen, že bude vše stíhat, nebo se některé své funkce vzdá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…