Poslední šance. Vyřazeným prezidentským kandidátům dnes končí lhůta pro stížnost k soudu

29.11.2017 6:43

Jedenáctka uchazečů o prezidentský úřad, jejichž přihlášky odmítlo ministerstvo vnitra, má dnes poslední možnost se odvolat k Nejvyššímu správnímu soudu. Veřejně tento záměr dříve ohlásil jen jeden z nich, Josef Toman. ČTK sdělil, že odvolání podá dnes. Kromě kandidátů by se na soud mohli obrátit ještě občané, kteří je navrhli.

Poslední šance. Vyřazeným prezidentským kandidátům dnes končí lhůta pro stížnost k soudu
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Miloš Zeman představil celkových 113038 podpisů pod petičními archy pro svou prezidentskou kandidaturu

Ministerstvo vnitra v pátek rozhodlo o registraci devíti prezidentských kandidátů, kteří podle něj splnili všechny zákonné podmínky nominace. Jejich připuštění k volbám už podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny zpochybněno být nemůže.

Odvolat by se proti svému nepřijetí mohli Petr Blaha, Daniel Felkel, Oldřich Fiala, Roman Hladík, Terezie Holovská, Libor Hrančík, David Chadima, Anna Kašná, Martin Ludačka nebo Karel Světnička.

Toman se rozhodl k soudu odvolat kvůli tomu, že mu podle něj byly odcizeny archy se zhruba 75.000 podpisy na podporu jeho nominace, které vnitru adresoval. Ministerstvo přijetí tří balíků od Tomana potvrdilo. Nalezlo v nich prý ale jen tři archy s celkem 11 podpisy, zbytek zásilek tvořily nepopsané listy.

Pokud seznam kandidátů nebude soudně doplněn, o prezidentský úřad bude v půli ledna soupeřit Miloš Zeman (SPO) s osmi vyzyvateli. Jsou jimi bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, textař Michal Horáček, bývalý předseda ODS Mirek Topolánek, bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (Realisté), předseda strany Rozumní Petr Hannig, diplomat Pavel Fischer a lékař Marek Hilšer.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…