Posledních 27 let znamená svobodu, suverenitu, prosperitu a znovunalezení národa. Tyto volby jsou o tom, zda je uhájíme, burcuje Václav Klaus

14.10.2017 8:06

Druhý český prezident Václav Klaus poslal před nadcházejícími volbami vzkaz voličům. V textu pro sobotní MF Dnes je požádal, aby se nedopustili zrady na vlastním národě tím, že se budou chtít odstřihnout od toho, co se dělo v této zemi v posledních 27 letech.

Posledních 27 let znamená svobodu, suverenitu, prosperitu a znovunalezení národa. Tyto volby jsou o tom, zda je uhájíme, burcuje Václav Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Václav Klaus má za to, že v těchto volbách se rozhoduje o tom, zda se v těchto volbách přihlásíme ke svobodě a k demokracii, jak jsme ji budovali za posledních 27 let, nebo se od tohoto modelu odstřihneme. Vzhledem k tomu, že po této druhé variantě volá celá řada politiků. může na ni nakonec dojít, ale podle Klause by to bylo špatně.

„I to druhé se může stát, ale bylo by to projevem selhání a zrady nás samých. Bylo by to popřením obrovského úsilí milionů nás všech, bylo by to oddělením se od našeho národa, postavením se mimo něj, u některých namyšlených nad něj, byla by to prohra nás všech,“ varuje exprezident.

Klaus zdůrazňuje, že o cestě, kterou jsme nastoupili, rozhodovali občané v demokratických volbách. Ze svého středu si zvolili politiky, kteří posléze činili politická rozhodnutí. Bez toho, aby před tím byli zvoleni, však nic takového činit nemohli. Proto na této cestě kráčel celý národ společně. V těchto volbách jde tedy o národ a o to, co si národ v posledních 27 letech volil.

„Tím byla svoboda, demokracie, státní suverenita, znovunalezení národa a jeho svébytnosti, zajištění prosperity a národní sounáležitosti. O to jde i v těchto volbách. Skoro nikdo to však neříká tak výslovně,“ pokračuje Klaus.

Tyto hodnoty jsou podle exprezidenta ohroženy otřesy okolního světa, které ovlivňují i nás. Bohužel prý nejsme dost jednotní a tak těmto otřesům, jakými byla ekonomická či uprchlická krize, nedokážeme dostatečně důrazně čelit.

„Bylo to – a to považuji za nejvýznamnější – doprovázeno již delší dobu zvnějšku přicházejícím, stále zesilujícím tlakem na změnu tradičních kulturně civilizačních postojů a hodnot – útok na rodinu muže a ženy, genderové blouznění, neskrývaná podpora homosexualismu, agresivita zelené ideologie, zdánlivě žádoucí diktát zdravého životního stylu. Dnes z našeho relevantního okolí, tedy z EU, z NATO a z USA, neimportujeme stabilitu, bezpečnost, prosperitu, demokracii, civilizovanost, kulturnost. Dnes odtud importujeme obrovský tlak na uniformitu, na povinné přijímání falešného pokrokářství, na opouštění tradic, obyčejů, zvyklostí a vzorců chování našich předků, na obdiv k aktivitám a jednání mediálních, politických a intelektuálních kosmopolitních celebrit,“ tvrdí exprezident.

Politici podle Klause opět musí naslouchat voličům, ale mnozí z nich to prý dnes nedělají. Svou funkci prostředníků mezi politiky a občany prý neplní ani média. I proto se nám podle Klause může zdát, že v těchto volbách až tak o moc nejde. Jenže podle exprezidenta nejde o nic menšího než o zachování svobody, které v EU ubývá. Otázkou prý však je, kdy si to lidé uvědomí.

Klaus prý nechce lidem říkat, koho konkrétně by měli volit. Doporučuje však, aby se rozhodovali mezi stranami, které chápou dnešní realitu. Takovou stranou podle Klause není např. TOP 09, která je prounijní. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …