Pospíšil a kníže. Ministři, kterým nejvíc věříte, tvrdí SANEP

10.11.2011 20:42

Lidé stále nejvíce věří z kabinetu Petra Nečase ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi. A jak jinak, následován je ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Třetí na pomyslnou „bednu" v důvěře občanů vystoupal ministr vnitra Jan Kubice.

Pospíšil a kníže. Ministři, kterým nejvíc věříte, tvrdí SANEP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Zmíněné výsledky průzkumu ve čtvrtek zveřejnila agentura SANEP. „V první pětce se umístil s čtvrtinovou podporou kladných hlasů i samotný premiér Petr Nečas," píše se ve zprávě agentury. Podle SANEPu nicméně ve srovnání s březnovými výsledky celková důvěryhodnost Nečasova vládního kabinetu rapidně klesá. „A většina ministrů je již kladně hodnocena pouze částí pravicových voličů," uvádí zpráva.

Pohoršili si, přesto jsou pomyslnými miláčky 

Pozici nejdůvěryhodnějšího člena stávající vlády obsadil Pospíšil se ziskem v souhrnu 38,6 procenta kladných hlasů. „Nicméně i tak si ve srovnání s březnem tohoto roku pohoršil o 9,9 procentního bodu.  Tento značný úbytek důvěry respondentů je pak patrně důsledkem celkové nedůvěry v nynější vládu, ale i narůstající kritikou stavu české justice," míní agentura.

Celý průzkum ZDE

Druhý Schwarzenberg s 35,3 procenta kladných hlasů si oproti letošnímu březnu výrazně pohoršil, a to o 8,4 procentních bodů. „Karel Schwarzenberg, který má své příznivce mezi velkou částí domácí populace rovněž doplácí na celkově negativní obraz domácí politické scény a vládních reformních kroků. I přesto je však Karel Schwarzenberg dlouhodobě jedním z nejlépe vnímaných členů vlády Petra Nečase," hodnotí SANEP.

Čtěte také:
Češi vidí budoucnost EU černě a euro nechtějí, vyplývá z průzkumu
Mezi ústavními činiteli je nejdůvěryhodnější Rychetský
Každá druhá domácnost dluží. V součtu bilion korun

Kladně hodnotí už jen pravice. A ještě ne celá...

Vyjma první třech politiků podle agentury prý zbytek vládního týmu dostal kladné body jen od voličů ODS a TOP 09, a to ještě ne od všech. „Deset ministrů Nečasovy vlády totiž dostalo v souhrnu méně jak dvacet procent kladných hlasů a premiér Petr Nečas s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem se pohybují pouze na úrovni čtvrtinové podpory veřejnosti a to převážně právě z řad ODS a TOP 09.

„Nejméně podpory pak i v řadách pravicových voličů má ministr obrany Alexandr Vondra a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Absolutně nejméně kladných hlasů a tedy nejméně důvěryhodným členem vlády Petra Nečase aktuálně získal ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš, který tak vystřídal na poslední pozici Alexandra Vondru, který byl nejméně důvěryhodným ministrem na jaře letošního roku," konstatuje SANEP.

Kalousek stoupá

Slavit může ministr financí Miroslav Kalousek, který navzdory odporu opozice k reformám oproti březnovému průzkumu z desátého místa vyšplhal na místo šesté. Čtvrtým nejdůvěryhodnějším členem vládního kabinetu je nynější předseda vlády a ODS Petr Nečas, který získal 25,4 procenta kladných hlasů. Ve srovnání s březnem tohoto roku si však pohoršil o 3,1 procentního bodu. Ovšem i tak si ale Petr Nečas v době schvalování citlivých sociálních reforem na žebříčku důvěryhodnosti členů vládního kabinetu polepšil o jednu příčku.

A perlička závěrem,: „V hodnocení odstupujícího šéfa resortu průmyslu a obchodu České republiky Martina Kocourka, který obsadil desátou pozici pomyslného žebříčku důvěryhodnosti členů vládního kabinetu (17,6 procenta), se neprojevila jeho aktuální kauza, která se týká pochybného obchodu jeho matky, která nakoupila v roce 2008 dluhopisy za 16 milionů korun," dodává SANEP.

Archiv průzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ova

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …