Pospíšil se obul do primátora Hřiba. Kvůli Babišovi

18.09.2019 16:24

Spor primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) s premiérem Andrejem Babišem (ANO) o stavbu vládní čtvrti v Letňanech je politická chyba. Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN) jako koaliční partner Pirátů o včerejší schůzce primátora s premiérem nevěděly a jejich mediální přestřelka Praze nepomůže. ČTK to dnes řekl předseda zastupitelů Spojených sil a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

Pospíšil se obul do primátora Hřiba. Kvůli Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil

Předseda zastupitelů Prahy Sobě (PS) Jan Čižinský uvedl, že ANO by mělo pomoci s dostavbou okruhu a vládní čtvrť označil za marketingový projekt. V Praze vládnou Piráti, Spojené síly a PS.

„Mediální přestřelka hlavnímu městu nepomáhá, musí se hledat řešení. Vidím to jako politickou chybu. S premiérem Babišem se na mnoha věcech neshodnu, ale Letňany není možné řešit bez dohody s vládou,“ řekl Pospíšil.

O schůzce Pospíšil podle svých slov nevěděl. Navíc na ni nebyl pozván ani náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09), který má na starosti územní rozvoj. „Jednání pana primátora byla politická akce, která nemohla nic vyřešit, už jen proto, že na ní nebyl jako odborník pan docent Hlaváček,“ řekl Pospíšil.

Kromě vlády je podle něj při řešení výstavby v Letňanech nutné jednat také s příslušnými radnicemi. „Na tom intenzivně pracuje Petr Hlaváček, proto mě, znovu říkám, překvapuje, že na schůzku nebyl pozván a ani jsme o ní nikdo nevěděli,“ dodal Pospíšil. TOP 09 podle něj podporuje výstavbu, ale nechce, aby v Letňanech vzniklo pouze místo pro úředníky, ale aby šlo o plnohodnotnou čtvrť.

Čižinský zdůraznil důležitost dostavby okruhu. „Pražané a Středočeši nepotřebují nesmyslné marketingové předvolební projekty, ale možnost dostat se po okruhu, kam potřebují. Po čtyřech promrhaných letech by se hnutí ANO mohlo spolu s námi snažit lidem pomoci alespoň teď, namísto aby si je bralo jako rukojmí,“ uvedl Čižinský.

Primátor Hřib se s Babišem dostal do sporu po včerejší premiérově návštěvě Letňan, kde mimo jiné uvedl, že namísto Prahou požadované nemocnice by tam mohlo být traumacentrum. Hřib to označil za naivní. Praha za pozemky požaduje kromě nemocnice také dostavbu Pražského okruhu a příspěvek na dobudování vnitřního okruhu a metra D.

Letňany považuje vláda za nejvhodnější variantu kvůli tomu, že tam lze umístit až 10 000 zaměstnanců a metropolitní plán tam umožňuje stavět administrativní budovy. Úřad vlády argumentuje i dobrou dopravní dostupností na konečnou trasy metra C.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…