Pospíšil znovu provokuje. Prozradil, za jakých podmínek povede ODS

02.11.2013 11:19

Místopředseda ODS Jiří Pospíšil v rozhovoru se čtenáři serveru iDnes.cz popsal, za jakých okolností by byl ochoten stanout v čele občanských demokratů, kteří si před pár dny prošli bezmála volebním peklem. V tuto chvíli se prý na předsedu ještě necítí.

Pospíšil znovu provokuje. Prozradil, za jakých podmínek povede ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Do souboje o křeslo předsedy prý Pospíšil nastoupí pouze tehdy, když „ve straně bude tým, který se bude chtít zabývat věcnými tématy a budováním stínové vlády“. Občanští demokraté jako celek mají podle někdejšího ministra spravedlnosti šanci jen tehdy, pokud budou dělat kvalitní opoziční politiku.

Pomůže jim ale také slabý volební výsledek. Prospěcháři totiž stranu pustí a přejdou k novým, nyní úspěšným, subjektům. Zároveň však odmítá tezi, že mezi občanskými demokraty je to samý kmotr, zatímco jiné strany jsou čisté. Toto tvrzení je podle Pospíšila, který čas od času čelí dotazům, zda také nespolupracuje s kmotry, nespravedlivé.

Pospíšilův dopis voličům

Místopředseda ODS Jiří Pospíšil mluvil o možné kandidatuře na předsedu ODS těsně před předčasnými volbami, kdy rozeslal voličům dopis, ve kterém je burcoval k podpoře ODS v Plzeňském kraji, kde jako jednička kandidoval. Snažil se je podle svého názoru motivovat i slovy, že pokud získá silný mandát ve svém kraji, bude kandidovat i do čela občanské demokracie.

Vzhledem k tomu, že se proti Pospíšilovým ambicím zvedla krátce nato negativní vlna spolustraníků, místopředseda pro ParlamentníListy.cz své plány dovysvětloval. "Pro mě tím jasným kritériem bude, zda vyhraju volby v Plzeňském kraji, či nikoli. Ale věta o mé případné kandidatuře na předsedu ODS není v žádném případě namířena proti úřadujícímu předsedovi ODS Martinu Kubovi, se kterým spolupracuji, a v žádném případě není namířena ani proti volební lídryni Miroslavě Němcové, či komukoli jinému," uvedl Pospíšil.

Právě Němcová se po volbách přihlásila o kandidaturu na předsedkyni strany. ODS svolala volební kongres na leden.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …