Pospíšilův asistent v EP pozastavil členství v ODS

24.07.2018 13:42

Asistent předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila v Evropském parlamentu Jan Zedník pozastavil své členství v ODS a stáhl kandidaturu v komunálních volbách kvůli kritice za to, že skoupil se svými partnery desítky bytů, často v lokalitách, kde většina nájemníků žije ze sociálních dávek, píše ČTK.

Pospíšilův asistent v EP pozastavil členství v ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil

Zároveň ale odmítl, že by se dopustil něčeho nemorálního. Chce v ODS záležitost vysvětlit a očekává, že se do strany vrátí. Obhájit se hodlá i před Pospíšilem, který v sobotu uvedl, že je připraven Zedníka propustit.

Europoslanecký asistent Zedník, který se v Bruselu zabývá ochranou spotřebitele, nakoupil podle Českého rozhlasu spolu se svými obchodními partnery 116 bytů v Mostě a v nedalekých Obrnicích.

Zedník v prohlášení zaslaném ČTK odmítl, aby byl spojován s takzvaným obchodem s chudobou. „Pořízení nemovitého majetku pomocí hypotečních úvěrů za účelem pronájmu není možné v demokratické společnosti považovat za nelegální, nepoctivou, či dokonce snad skandální aktivitu. Rozhodně ne v mém případě, když nájemné dosahuje v mnou vlastněných bytech v médiích propírané lokalitě Most v průměru nižších hodnot, než jaké jsou v dané lokalitě u bytů v osobním vlastnictví obvyklé,“ napsal.

Zedník také uvedl, že do nemovitostí na pronájem začal investovat ještě před nástupem na asistentskou pozici v Evropském parlamentu. Byty podle svého vyjádření nakupuje ve všech částech měst, nejen v lokalitách označovaných za sociálně vyloučené.

Pospíšil dnes ČTK řekl, že Zedníkovo prohlášení zatím neviděl a věc s ním chce projednat osobně. Své stanovisko zveřejní až po schůzce s asistentem, která se uskuteční v nejbližší době.

Jihočeská ODS, jejímž členem Zedník dosud byl, ho kvůli jeho podnikání vyzývala k pozastavení členství. Zedník k tomuto kroku přistoupil, vzdal se i kandidatury v komunálních volbách. Do strany se ale chce vrátit. „Členství pozastavím do doby, než se mi podaří vše kolegům vysvětlit, s čímž v ODS začnu až po komunálních volbách, aby nyní měli dostatek prostoru pro práci v kampani,“ uvedl.

Zedník chce také před Pospíšilem prokázat, že nedělá nic nelegálního nebo nepoctivého. Pospíšil v sobotu uvedl, že Zedníka vyzval, aby mu předložil veškeré podklady o svém podnikání. Pokud by se potvrdilo, že se jeho asistent podílel na takzvaném obchodu s chudobou, je Pospíšil připraven ho propustit.

Levné byty na Mostecku, které jsou často v sociálně vyloučených lokalitách, lákají podle Českého rozhlasu soukromé investory nejen z Česka, ale i z Ruska či z Izraele. Důvodem je relativně vysoké nájemné, které lidé mohou platit díky sociálním dávkám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…