Postaveni „mimo demokracii“. A to je špatně. Válečná rétorika se Zahradilovi nelíbí

02.02.2024 13:00 | Monitoring

Poslanec Evropského parlamentu si v české společnosti všímá narůstajícího trendu delegitimizace současné parlamentní opozice a stavění mimo demokraticky koridor. Zářným příkladem toho je Jindřich Šídlo a Jan Dobrovský s jejich podcastem, v němž se navážejí do hnutí ANO a SPD. „Jde o populismus nejhrubšího zrna,“ dodává Zahradil, který neskrývá obavy, že na podobnou rétoriku naskočí představitele vládní pětikoalice.

Postaveni „mimo demokracii“. A to je špatně. Válečná rétorika se Zahradilovi nelíbí
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

„Varovný příklad doslova ‚válečné‘ rétoriky, kterou považuji za nebezpečí pro samotný demokratický systém,“ komentuje europoslanec Jan Zahradil výroky Šídla a Zahradila.

Ti ve svému podcastu z Ostravy označili opoziční parlamentní strany za radikalizující se organizace byznysmenů: „O vládě mluvíme často, o opozici míň. Ale v Ostravě jsme to udělali, protože máme dojem, že to je problém: Místo demokratické opozice tu máme vůbec poprvé jen dvě servisní organizace dvou byznysmenů, kteří se viditelně navzájem radikalizují…“ napsali na sociální síti Twitter.

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32491 lidí
Populismus nejhrubšího zrna, kritizuje je Zahradil: „Bohužel Jindřich Šídlo a Jan Dobrovský nejsou zdaleka jediní, kdo se pokoušejí zcela delegitimizovat současnou opozici a de facto ji postavit mimo demokratický koridor. Jde o populismus nejhrubšího zrna, který dále radikalizuje už tak zoufale rozštíplou společnost,“ uvádí ve své reakci vládní politik.

„Chtěl bych věřit, že vláda – a zejména ODS ‘ na tuhle taktiku nepřistoupí a že v kampaních nebude líčit standardní politický souboj mezi vládou a opozicí jako fatální střet mezi ‚demokracií‘ a ‚totalitou‘ nebo ‚Západem‘ a ‚Východem‘,“ pokračuje europoslanec.

„Obávám se však, že to pokušení bude příliš lákavé. Pokud najedeme na tuto trajektorii nesmiřitelnosti, definitivně si řežeme větev sami pod sebou. Kdo seje vítr, sklidí bouři,“ upozorňuje závěrem.

V duchu válečné rétoriky Jindřicha Šídla se nese i jeho včerejší příspěvek, tentokrát ke shromáždění ke dni za Ukrajinu a její podpoře ve válce s Ruskem. „Buďte tam taky, my se Světlanou Witowskou budeme konferovat ve Fóru Karlín. Ať žije svobodná Ukrajina,“ napsal Šídlo.

Akce se koná v sobotu 24. února na Staroměstském náměstí v Praze. Organizátory jsou nevládní organizace jako Paměť národa, Člověk v tísni, Milion chvilek pro demokracii a Evropský kongres Ukrajinců vyzývající českou i evropskou veřejnost k vytrvalosti v podpoře Ukrajiny čelící ruské válečné agresi. Na Staroměstském náměstí bude shromáždění, na kterém mimo jiné vystoupí prezident Petr Pavel.

Naopak zástupci opozice, kteří volají po důležitých investicích pro Česko namísto vyzbrojování Ukrajiny, jako například nedávno exministryně financí Alena Schillerová z hnutí ANO, která v reakci na vyjádření šéfa generálního štábu Řehky, který tvrdil, že bychom se měli připravovat na válku, uvedla, že se „nechceme připravovat na válku, ale chceme žít v míru“, jsou vládními představiteli, jako je šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), označováni za „hlásnou troubou ruské propagandy“ a „chcimíry“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

24. února na Staroměstském náměstí den za Ukrajinu? To jako glorifikace nacismu a fašismu , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 02.02.2024 13:32:55
Kolik Šídlo za pokřikování na náměstí dostane a kdo to platí?

|  8 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …