Postupují. Ukrajinci i Rusové. Ale přicházejí další komplikace

08.08.2023 13:37

Ukrajinská protiofenziva pokračuje již třetí měsíc a různé úspěchy nejen na frontě hlásí jak ukrajinská, tak i ruská strana. Rusové prý postoupili 3 km na Kupjanské frontě, Ukrajinci hlásí úspěchy na dvou úsecích fronty. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, kolik raket a dronů bylo v poslední době sestřeleno nad Kyjevem. A z Ruska přišla zpráva, co se děje s dětmi a s mladistvými, kteří se sice narodili jako Ukrajinci, ale dnes studují v Rusku. Ať už dobrovolně, nebo z donucení.

Postupují. Ukrajinci i Rusové. Ale přicházejí další komplikace
Foto: Repro Twitter
Popisek: Situace na linii Svatove-Kreminna 17. července

Válka na Ukrajině trvá již 531 dní a washingtonský Institut pro studium války (ISW) tvrdí, že ukrajinská armáda při své protiofenzivě postupuje ve dvou směrech. Na pomezí Doněcké a Záporožské oblasti a ve směru na Melitopol na západě Záporožské oblasti. Podle náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanny Maljarové pokračovaly tvrdé boje i u Bachmutu.

Anketa

Líbí se vám, jak Petr Pavel vykonává úřad prezidenta republiky?

2%
97%
hlasovalo: 22581 lidí
„Ruské síly a okupační správci se nadále snaží zmírnit dopad nedávných ukrajinských úderů na logistické uzly podél klíčových ruských pozemních komunikačních linek, (GLOC) spojujících okupovaný Krym s okupovanou Chersonskou oblastí. Mluvčí ukrajinského Jižního operačního velitelství kapitánka prvního stupně Natalija Humeňjuková poznamenala, že ukrajinské údery na mosty Čonhar a Heničesk měly za cíl cíleně zasáhnout ruské plány a strategie a ztížit schopnost ruských sil dopravovat zásoby a personál na frontu,“ uvedl ISW.

V praxi to prý znamená, že Rusové teď musejí materiál na frontu dopravovat přes další dopravní uzel – Armjansk, který je však od fronty vzdálen 80 km. Podle ISW stojí za pozornost, že ruští prováleční blogeři tuto situaci nijak nekomentují, pravděpodobně ve snaze vyhovět Kremlu, snad aby se vyhnuli vyvolání paniky v informačním prostoru.

Ale i Rusové hlásí, že postupují. Server katarské televize Al-Džazíra upozornil na ruské tvrzení, že ruské jednotky postoupily u Kupjansku asi o 3 km. Ukrajinské síly ztratily během bojů v Doněcké oblasti v předchozích 24 hodinách až 135 vojáků, uvedla ruská agentura TASS s odvoláním na ruské velitele. Ruská protivzdušná obrana prý také sestřelila dron nad okresem Ferzikovskij v oblasti Kaluga poblíž Moskvy, řekl guvernér Vladislav Šapša.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že americké systémy protivzdušné obrany Patriot a německé IRIS-T přinesly „významné výsledky“ a Kyjev za poslední týden odrazil značný počet ruských leteckých útoků včetně sestřelení 65 raket a 178 útočných dronů.

Ruský opoziční server Verstka mezitím věnuje pozornost tomu, co se v čase probíhající invaze děje v samotném Rusku. Konkrétně otázce, co se děje s dětmi, které byly odvlečeny ruskými silami z Ukrajiny. Jsou mezi nimi prý i děti z Doněcké a Luhanské oblasti, které odcházejí do výcvikových táborů dobrovolně. Podle serveru jde nejčastěji o žáky 8. a 9. tříd. Patří mezi ně i dvojčata Nikita a Denis, kteří se dostali do Moskvy.

„Pár měsíců po seznámení s metropolí a životem kadetů Denis zveřejní na Vkontakte fotku s předsedou vyšetřovacího výboru Alexandrem Bastrykinem, který mu předá ruský pas. Nikita k fotografii přidal také větu: ‚Můj život je Rusko‘,“ napsal server Verstka.

Nad těmito dětmi prý drží patronát ruský Vyšetřovací výbor a jeho šéf Alexandr Bastrykin a přesouvá unesené děti do speciálních ruských táborů, kde jsou děti učeny ruskému pohledu na svět.

Bastrykin osobně navštívil skupinu donbaských dětí na klinice Roshal –  vešel do jejich oddělení a dal jim plyšové hračky. „V různých sociálních ústavech vítaly ukrajinské děti vyšetřovatele koncerty a vystoupeními. Sirotkům školního věku vyprávěl o sboru kadetů a třídách kadetů, kam by mohli jít studovat,“ pokračoval server.

Některé děti ke vstupu do kadetní školy dotlačí i rodiče, kteří si podle serveru říkají, že právě tato škola představuje nejlepší možnost pro uplatnění v budoucím Rusku. Své o tom ví žák 9. třídy Vlad žijící v Doněcku, který chtěl být kuchařem či cukrářem, ale nakonec i on skončil ve speciální ruské škole. „Do poslední chvíle nechtěl vstoupit do kadetského sboru, vzdoroval, ale pod tlakem se vzdal. Taková šance se je jednou za život a musíte to zkusit, abyste toho celý život nelitovali,“ prozradila Vladova matka.

Všichni účastníci výcviku se shodují, že vůbec nejtěžší pro ně je odloučení od rodiny. Mnozí se se svými příbuznými viděli až o prázdninách, kdy donbaské děti odváželi domů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zdrojem pro vaše zprávy, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 08.08.2023 14:11:24
je ISW, Ukrajinci a ruský opoziční web. Nabídnu jiný zdroje: The Guardian (britský deník) Ruská armáda spustila ofenzívu v Charkovské oblasti, přičemž ovládla několik osad. Dále uvádí: „V posledních týdnech se intenzita útočných operací <…> zintenzivnila. Ruské jednotky se zaměřily na region Charkova, aby převzaly kontrolu nad severovýchodním regionem. Jak poznamenávají noviny, operace ruských sil začala po sérii porážek ukrajinské armády na Záporožském směru. V důsledku útočných akcí se Moskvě podařilo na tomto místě osvobodit několik osad, upřesňuje publikace. Nevím proč útoky na mosty jsou tak dle Západu skvělé, když Rusko už má na Krymu určitě jak vojsko tak techniku. Nebo si myslíte, že čekají na zničení mostů?? Ruští blogeři se stále k situaci na frontě i k útoku na mosty vyjadřují, stačí hledat. Tak nelžete jen proto, že to tvrdí Ukrajinci a ISW.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …