Potřebujeme peníze na seznam žen, co by mohly mluvit do politiky? Členka neziskovky si to myslí

14.01.2020 19:15

V české společnosti žije žen víc než mužů, ale ve veřejných debatách ženy skoro nevidíte. To se musí změnit! V tomto duchu promluvila v internetové televizi DVTV Adéla Denková z Asociace pro mezinárodní otázky, která má pocit, že to ve veřejných debatách působí tak, že ženy vlastně vůbec neexistují. Ale ony existují.

Potřebujeme peníze na seznam žen, co by mohly mluvit do politiky? Členka neziskovky si to myslí
Foto: pixabay.com
Popisek: Kráska - ilustrační foto

Adéla Denková z Asociace pro mezinárodní otázky v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV prohlásila, že je třeba vybrat peníze na založení databáze perspektivních žen, které se mohou angažovat v otázkách zahraniční a bezpečnostní politiky.

Anketa

Pokud se Jaromír Soukup rozejde se Zemanem, budete dále koukat na TV Barrandov?

41%
22%
hlasovalo: 10608 lidí

Taková databáze je potřeba, protože ženy nejsou dostatečně zastoupeny ve veřejném prostoru. My tady konkrétně cílíme na vyšší zastoupení žen ve veřejných debatách a v médiích. Konkrétně v české populaci mají ženy lehce nadpoloviční zastoupení, ale na těch veřejných debatách nemají většinou ani jednoprocentní zastoupení,“ konstatovala Denková.

Uznala však také, že muži jsou často odvážnější a chodí do debat, zatímco ženy jsou ochotny vstoupit do veřejného prostoru, až když si jsou na 110 procent jisté.

Asociace chce v tomto směru rozjet osvětovou kampaň a věří, že se tento nepřirozený stav změní. „Není tu přirozený stav, ten by tu byl, kdyby ženy neexistovaly. Ale ony existují a existují i jako expertky,“ zdůraznila Adéla Denková.

Ženy by podle jejího názoru mohly v debatách více akcentovat pozici rodiny a péče o děti, mohly by posunout např. debatu o zlepšení ovzduší, právě ve jménu našich dětí. Stejně tak by mohly jasně říci, že pro vyšší porodnost je mnohdy důležitější najít dostupnou školku než jen zvyšovat finanční příspěvky na děti.

Zároveň však zdůraznila, že Asociace pro mezinárodní otázky nechce nikomu nic vnucovat a je na každém, zda si kampaně za vyšší účast žen v debatách bude všímat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…