Povinná otcovská dovolená? Bojím se, že to Maláčová navrhne, říká Pirátka Richterová

17.08.2020 12:37

V létě obvykle stojaté společenské vody rozvířila zpráva o směrnici Evropské unie, která zavádí možnost, ale možná také povinnost, aby se otcové minimálně dva měsíce starali o své nově narozené děti na rodičovské dovolené. Pirátská poslankyně Olga Richterová však uklidňuje, že ve směrnici se nehovoří o povinnosti. Nebo jinak řečeno, nebude to povinnost, pokud to prý ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) neuchopí za špatný konec.

Povinná otcovská dovolená? Bojím se, že to Maláčová navrhne, říká Pirátka Richterová
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Olga Richterová

Budou muset budoucí otcové povinně na rodičovskou dovolenou? To je otázka, kterou moderátorka internetové televize DVTV Daniela Drtinová položila právě Richterové. A dostala odpověď.

Rozhodně ne. Je to jenom možnost, která podpoří svobodu volby. Není tam vůbec žádná povinnost. To nejde nařídit. Je to věc, která je myšlená tak, abychom pozitivně motivovali ty, kteří chtějí,“ zdůraznila Richterová s tím, že když se bude otec dva měsíce více podílet na výchově dítěte, upevní to vztahy v rodině.

Čeští rodiče podle pirátské poslankyně nemusí mít žádné obavy, protože řada věcí, co evropská směrnice přináší, už je v českém právním řádu nějak zakotvena, takže tady se toho prý zase tolik nezmění.

„Ta směrnice byla dělaná citlivě, aby zohlednila, že každý členský stát je různý. Aby byly některé věci, které se za koronaviru osvědčily, jako je home office, aby byly postrčeny dopředu. Máme teď příležitost a já bych řekla, že i morální povinnost vyladit ošetřovné člena rodiny,“ poznamenala Richterová.

Cílem podle ní je, aby se i ten z rodičů, který vydělává více peněz, zapojil na měsíc či na dva do péče o dítě, když třeba dnes nemůže, protože to ta rodina finančně nezvládne.

Richterová se však obává, že ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) uchopí zákon za špatný konec a připraví nějakou velkou reformu rodičovské dovolené, která by mohla zahrnovat i řadu povinností pro rodiče. Tohoto se Richterová obává.

Obává se, že ministryně Maláčová z otcovské dovolené s dítětem udělá povinnost, a pokud ji otec nesplní, rodina by mohla přijít o část peněz. „Je to zneklidňující, aby s něčím takovým ministerstvo nepřišlo. Ale vůbec se to nezakládá na té směrnici,“ zdůraznila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…