Povodně v Ústeckém kraji řeší povodňová komise. Bude hůř než v roce 2006

02.06.2013 22:32

Povodňová komise Ústeckého kraje se sešla ve 20 hodin na společném jednání s bezpečnostní radou kraje, aby monitorovala současný stav a rozhodla o povodňových opatřeních. Vláda ČR již vyhlásila stav nouze, který se týká i Ústeckého kraje, a uvolnila prostředky na hrazení prvotních nákladů. Kulminace Labe se očekává zítra ve večerních hodinách a stav by měl o metr převýšit povodeň z roku 2006.

Povodně v Ústeckém kraji řeší povodňová komise. Bude hůř než v roce 2006
Foto: Jakub Melín
Popisek: Povodně 2013

„Sešli jsme se se starosty měst na řece Labi, shromažďujeme jejich požadavky, abychom se s nimi obrátili na stát. Jedná se především o opatření na Vltavské kaskádě s ohledem na stoupání Labe v našem kraji, abychom mohli plně využít připravená protipovodňová opatření. Dále požádáme o účast armády již při využití čerpadel u povodňových stěn a dále při odklízení následků,“ upřesnil hejtman Oldřich Bubeníček.

Jak informovali zástupci Povodí Labe a Povodí Ohře, zítra ráno by mělo Labe dosáhnout hladiny cca 8 metrů, ale během dne bude prudce stoupat a odpoledne či k večeru kulminovat na 10,3 metru, což o metr převýší hladinu z roku 2006. Ve většině měst byla provedena protipovodňová opatření. Některá ještě nejsou dokončena či zkolaudována, přesto se po dohodě využijí. Jedná se o města Roudnice, Bohušovice, Terezín, Lovosice, Ústí nad Labem a Děčín.

Složky integrovaného záchranného systému jsou připraveny k zásahům dle potřeby. Např. hasiči již absolvovali téměř 300 výjezdů k čerpání ze sklepů či odklízení stromů. Policie je připravena hlídat majetek v domech, které budou muset být evakuovány. Největší potíže má záchranka kvůli evakuaci vlastních stanovišť. Přesto se činí opatření (např. náhradní vlakové spojení), aby zajistila dodržení dojezdových časů.

V současné době je v provozu sklad humanitární pomoci v České Kamenici, kde jsou k dispozici především pytle a lopaty, v případě potřeby i sklad ve Vlastislavi. Občané, kteří potřebují pomoci, by se měli obracet především na integrovaný záchranný systém a úřady svých obcí a měst, jež potom mohou kontaktovat kraj.

Další jednání komise se uskuteční v pondělí 3. června v 17 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…